neděle 25. srpna 2024

Ach to parné léto...

 Horké dny plné slunce neberou konce. Jsem z těch veder unavená a nejinak jsou na tom i muškáty na balkoně, na které pálí slunce od rána do večera. Ani zahrádka není to, co bývala jiná léta. Všechno rychle dozrává a co se urodilo je potřeba zpracovat. Byla jsem utrmácená ze zavařování okurek ale to byla brnkačka proti tomu, co mě čeká teď. Vedro nevedro, je potřeba zpracovat rajčata, papriky a další produkty, které nesnesou další odkládání. Rajčata praskají a tak na zítřek mám v plánu udělat směs na topinky a omáčku na těstoviny. V garáži na mě čeká veliká dýně. Ta ale není na pořadu dne, může ještě pár dní počkat a protože o kompot u nás nikdo moc nestojí, bude se kandovat. Ovoce letos moc není. Na jaře toho dost pomrzlo a tak jsem byla ráda, že jsem dostala nabídku broskví. Ty jdou u nás taky nejlíp na odbyt a krásné třešně nám darovala švagrová a tak ty jsou taky zavařené . Ty mám ráda hlavně já. Možná budou nějaká jablíčka a to bude nejspíš všechno. Nejsou ani švestky. Byla jsem ráda, že jsem jich dostala pár na koláčky ( rozuměj švestkové knedlíky z bramborového těsta). Na to, že bylo tolik slunce, jsou mizerné i ostružiny. Moc nenarostly i když jich bylo hodně ale chybí vláha. A taky nejsou moc sladké ale šest skleniček ostružinového rosolu mám. Morava letos moc vody zhůry nedostala a tak teď vyhlížím každý den nějakou kapku deště. Stačil by správný zahradnický déšť, jen ne nějaké hrůzy ale vyhlížím marně. Udělala jsme pár fotek v kuchyni i v zahrádce, tak se s vámi o ně podělím. Nejdříve to zavařování.

                                                                    Rosol z ostružin.



Od souseda jsem dostala nálož těchto malých rajčátek a zavařila jsem je do sladkokyselého nálevu co mně zbyl z okurek. I to je dobrota. A až se zima zeptá, co jsem dělala v létě, můžu klidně říct, že jsem se rozhodně neflákala.
















A na závěr jedna otázka. Taky máte letos tolik much? U nás už jsme spálili několik černých mucholapek a stále to nebere konec.  Lapáme je na mucholapky i v obýváku, v ložnici a všude, kde se dá mucholapka zavěsit. Nejhorší je to ráno, když vás probudí drzačka, která se chce uvelebit na vašem obličeji. 


Pohled z okna mně říká, že ani dnes se nejspíš nedočkáme slibovaného deště. Opět obloha jako vymetená. Tak se mějte hezky a přeji vám klidnou dobrou noc. 

pondělí 12. srpna 2024

Omáčka na špagety

Ingredience:

2,5 kg rajčat

0,5kg cibule

3 ks červené papriky

5 stroužků česneku

1 dcl oleje

sůl, pepř, rozmarýn(snítku), bazalka(snítku), oregáno (snítku), 

2 lžíce cukru 


Postup:

Všechno pokrájet a rozvařit po dobu 2 hodin. Rozmixovat a nakonec přidat rozmarýn, bazalku a oregáno a ještě chvíli povařit. Snítky vylovit a horkou omáčku dát do vyvařených sklenic, dobře uzavřít a otočit dnem vzhůru. 


Zdroj: https://www.facebook.com/ProSvet.cz

Hrnkové knedlíky

 K dnešnímu obědu jsem dělala pajšl a k němu houskový knedlík. Dělávala jsem tyto knedlíky už jako mladá, samostatně hospodařící hospodyňka....