Tento velmi oblíbený recept na kynuté těsto, který jsem měla na svém starém blogu a o který bych nerada přišla, dávám v plen znovu. Ne kvůli sobě, já už ho mám v hlavě, ale kvůli dalším kuchařkám, které si na kynuté těsto třeba netroufají a mohl by se jim hodit. Pokud dodrží postup, nemůže se nic pokazit.
.
Univerzální recept na kynuté buchty
Tento recept je tisíckrát odzkoušený a otestovaný mnoha
milovníky moučných jídel. Dostala jsem ho od maminky mé švagrové, která byla
výbornou kuchařkou. Všem hospodyňkám jej můžu vřele doporučit. Stal se mým
nejoblíbenějším receptem na vánočku, mazanec, buchty "Honzovky", klasické tvarohové koláče, bábovku nebo koláče na plech s ovocem. Nikdy se nestalo, že
by to nevyšlo. Tak tedy do toho!!!
Kvásek:
1/4 litru vlažného mléka (pozor! ne příliš teplé, kvasnice by se umrtvily)stačí pokojová teplota
8 kostek cukru / nebo 5 polévkových lžic pískového cukru /
rozmíchat v mléku, aby se rozpustil
1/2 kostičky droždí
kvásek necháme vzejít
Do mísy si připravíme :
50 dkg hladké mouky /je dobré ji prosít, aby se hodně
provzdušnila /
špetku soli
3 žloutky
přidáme vzejitý kvásek
2 dcl stolního oleje / přidávám postupně při míchání /
Používám ruční hnětač a postupně jak těsto míchám, přidávám
olej.Vypracuji hladké těsto, mísu přikryji čistou utěrkou a nechám kynout při
pokojové teplotě tak dlouho, až nabyde jednou tolik.Čím déle budete míchat, tím lepší bude výsledek vaší práce. Všechno se krásně spojí a těsto bude jako samet. Po
vykynutí, těsto ještě jednou přemíchejte a nechte znovu chvíli kynout.
Když dělám koláče, bábovku nebo klasické buchty udělám těsto
podle receptu. Když chci těsto použít na ovocný koláč litý na plech, přidám
hned do kvásku o trochu víc mléka. Jen cca 1/2 dcl . Při pečení vánočky nebo
mazance naopak přidám asi dvě polévkové lžíce mouky, aby bylo těsto trošku
tužší.
Bílky do těsta nedávejte, můžete je použít později třeba na bílkový chlebíček.V tom tkví právě tajemství vláčného těsta a následně výborného pečiva, které vydrží dlouho měkké a vlahé. Pokud ho rodina nespořádá ještě téhož dne.
Věřím, že budete mít s pečením stejné úspěchy jako já a
pokud se do toho pustíte, budu ráda, když se se mnou podělíte o své zkušenosti.
Dodatečná poznámka:
Můžete používat i sušené kvasnice. Je to trochu jednodušší. Stejně tak můžete použít místo pískového cukru moučkový, ten přisypu hned k mouce. Na tyto změny v receptu jsem přišla postupně, když jsem pekla a já peču hodně často. Není víkend, aby u nás nebyly buchty. Jak jsem zjistila z vašich komentářů, ne všude je k dostání naše čerstvé
droždí. Recept se nijak nemění, jen sušené kvasnice zamíchejte přímo do mouky,
přilejte vlažné mléko, stačí i pokojová teplota, jen ne přímo z lednice a ostatní ingredience, vypracujte těsto a výsledek bude
stejný. Ne vždy má také hospodyňka doma čerstvé kvasnice a tak ty sušené můžete
mít v záloze. Na obrázku je droždí, které používám.
Jituš, tento recept byl "poklad" blogu. I můj koment tam byl pozitivní, protože kynuté těsto se mi do té doby nedařilo, nechápu proč, ale dávala jsem rozpuštěné máslo nebo heru. U nás se nějak moc nepeče, není to vyžadováno, ale když teď občas peču, jen podle tohoto receptu. Už se to podaří a tobě patří dík, že jsi nám to tady nabídla. Prostě už se kynutého těsta "nebojím" a jdu najisto. Však když jsi přesunula blog, tohle bylo první, po čem jsem se pídila, jestli to tady je :-))). Hanka
OdpovědětVymazatZatím to tady je , ale hodně vzadu. Patřil mezi ty první recepty, keré jsem sem dávala. Taky jsem udělala nějaké změny a dodatky. např. už nedávám pískový cukr, ale přáškový a nedělám kvásek, ale vždy jen sušené kvasnice.Aposlední koláče, které jsem pekla jsem nedělala s olejem ale vyškvařeným sádlem ze slepice. To teprve byla paráda. Jenže kdo má ve městě slepici na zabití že? Takže to v receptu nenajdeš.:-D
VymazatJituš, ty jsi "vypečená", víš jak to myslím. Pečeš často a to je rozdíl. Spousta žen dělá jen na prášku do pečiva a do kynutého se nepouští. Také v některých rodinách se moc nepeče a to je právě u nás. Zajímavé je, že kdysi tu bydlela paní, která pekla na zakázku a ta občas radila, ale stejně to nebylo ono. Jinak já mám taky v zásobě sušené droždí, ale ten kvásek mě baví. Pekla jsem podle toho receptu několikrát bábovku s mákem a výborné, pak buchtu na plech s ovocem a tvarohem. Ona i ta praxe ti dodá sebevědomí a jak říkám, dnes do kynutého těsta jdu bez problémů. A to je tvoje zásluha, tady vidíš, jak může být blog užitečný. Díky. Hanka
VymazatJsem ráda, že moje práce na blogu není zbytečná, ale málem byla, díky rozhodnutí blog.cz zhasnout.
VymazatZa tento recept moc děkuji. Nejsem žádná velká pekařka, ale jak je v receptu kvásek, obracím stránku a jdu dál. Tvůj recept určitě vyzkouším a ještě jednou díky ☺☺☺
OdpovědětVymazatA dej vědět, jak to dopadlo.
VymazatJituš tento recept jsem opsala už na blogu.cz,ale opravdu lze použít všade,kde je kynuté těsto třeba. Buchty dělám podle tohoto receptu a opravdu nejsou moc mastné. Doporučuji všem a když zkusí plno lidiček se bude stále vracet jen a jen na toto těsto...pa a díky...
OdpovědětVymazatFukčarinka,přidám jen chválu na toto univerzální těsto,nebát se oleje. Já přidávám ještě lžíci rumu do těsta.
OdpovědětVymazatZapomněla jsem napsat ještě, že dávám 1dc oleje a1dc rozpuštěného sádla vlažného. Vloni do oleje a promíchám
OdpovědětVymazatJak už jsem psala, když jsem pekla koláče minule, tak jsem použila místo oleje vyškvařené sádlo ze slepice. Koláče měly krásnou žluťounkou barvu, že si všichni mysleli, že ksem je přibarvila a byly neskutečně dobré. Ony něco udělaly taky žloutky od našich slepic, ale to sádlo je žlutší než olej, tak to sehrálo svoji roli.
VymazatOkamžitě jdu přichystat všechny suroviny,aby měly stejnou teplotu.Udělám jen pár povidlových buchet.
OdpovědětVymazatPřeji krásný víkend
Tak ať chutnají.
Vymazatpaní Jitko, dnes jsem pekla vánočku dle Rp z mimibazaru.sk
OdpovědětVymazat[Recept č. 18915 ze dne 15.10.2009 - lehká, výborná, stojí za pokus,ráda bych znala Váš názor Marie
Rp pošlu mailem
Recept je uložen a vyzkouším. Děkuji.Odpověď je taky v mailu.
VymazatRecept určitě vyzkouším třeba na frgál a jsem vděčný, že jsem si ho zde mohl přečíst. A ty koláče trochu jinak vypadají také báječně. Ještě jendou dík. Třeba se to ujme tak dobře jako recept jedné paní ze Slovenska na erteplové placky pečené na plotně bez tuku.
OdpovědětVymazatRecept mám vyzkoušený z poloviční dávky a s těstem se pracuje na vále velmi dobře. Přiznám se, že jsem nepřidal vejce a nepoužil mixer. S výsledkem jsem spokojen, možná bych malinko ubral oleje a nebo jeho část nahradil výše zmíněným sádlem.
VymazatBez vajec??? Tak to by mě nenapadlo je vynechat.
Vymazat