neděle 2. prosince 2007

Sv. Barbora


Barbora z Nikomédie (též svatá Barbora), panna a mučednice, patří ke čtrnáctisvatým patronům, vzývaným zvláště v těžkých chvílích, v minulosti například při morových epidemiích. Jejich společná památka se slaví 4.prosince.
Dle legendy byla svatá Barbora krásná dívka, jež se narodila v druhé polovině 3. století, nebo na začátku 4. století n. l. v Nikomédii v Malé Asii jako jediná dcera v rodině bohatého kupce Dioscura. Matka jí brzy zemřela, krutý otec vedl dceřinu výchovu v ryze pohanském duchu, dle tehdejší helénistické kultury. Aby ji ubránil před zlými vlivy okolního světa, zejména před tehdy ještě zakázaným křesťanským učením, uvěznil dceru v kamenné věži, kde ji obklopil vším přepychem. Jeden ze sloužících, jež o ni pečovali, byl však tajným křesťanem, který Barboru obrátil na víru. Jakmile se to otec dověděl, chtěl ji donutit zříci se víry, když se však dcera bránila, vlastní rukou (někdy je uváděno že mečem) jí ve vzteku srazil hlavu. V tom okamžiku vyšlehl z jasného nebe blesk, jenž jej na místě zabil.
Pravděpodobně byla svatá Barbora sťata mečem kolem roku 305 během pronásledování křesťanů za panování císaře Maximiana Galeria ( 305-311 ), existují však i další verze legendy o její smrti.
Svatá Barbora je uctívána jako svatá patronka havířů, dělostřelců, architektů a matematiků, také dalších povolání, u nichž hrozí riziko náhlé či násilné smrti, rovněž jako ochránkyně proti smrti bleskem, v časech bouří a požárů.
Většině z vás jistě nemusím připomínat starou tradici, že větvička uříznutá na svátek sv. Barbory do Vánoc ve váze doma rozkvete. Tak všechna vdavekchtivá děvčata nezapomeňte a 4.prosince si nějakou větvičku uřízněte. Může to být větvička z ovocného stromu, nebo kvetoucího keře. Třeba třešeň, višeň nebo zlatice-zlatý déšť.Podle staré pověry se věřilo, že děvče, kterému právě o Vánocích větvičky "barborky" vykvetou, se vdá do roka za bohatého a hezkého chlapce.
Chcete-li se dočíst podrobnosti, doporučuji svůj zdroj : http://cs.wikipedia.org

Žádné komentáře:

Okomentovat

Milí hosté,
jestliže nemáte účet na google, tak pro vložení komentáře zvolte možnost
"název/URL" (pouze kdo máte blog či webové stránky) nebo
"anonymní" (ostatní) - v tomto případě zanechte i svůj podpis, abych věděla, kdo byl na návštěvě.

Přívěsky

 Blíží se závody , na které připravuji přívěsky pro malé závodníky.