čtvrtek 12. června 2008

Černý bez - bezinka

Je doba, kdy kvete bezinka a proto připomínám několik receptů.
Bezinka je někdy keřík, někdy strom. Krásně kvete a přitom spoustě lidí nevoní. Je to velmi výrazná osobnost mezi našimi tradičními léčivými rostlinami. Bez má čarodějnou moc - ochraňuje dům. Dříve u každého stavení nesměl chybět a nevěsta dostávala bezové sazeničky jako svatební dar.
Když pomineme jeho magickou moc, nemůžeme pominout jeho význam v léčitelství.Pro potopudné působení se používá čaj z květů černého bezu při horečnatých onemocněních a při chorobách z nachlazení. Droga účinkuje také močopudně, a to díky obsahu flavonidů a draselných solí. Květ černého bezu má také mírně stimulující účinek na tvorbu mléka u kojících žen. Plody mají ve větším množství projímavý účinek, tlumí bolest při migrénách a bolestech trojklanného nervu, i když tuto bolest neodstraní úplně. Jinak se plody používají při shodných indikacích jako květ.
Pozor! Listy černého bezu jsou jedovaté, obsahují glykosid sambucinigrin.
Vybrala jsem pro vás několik receptů, které jsem za léta nasbírala od známých, nebo které jsem zdědila po mamince.
Bezinková limonáda:
5 litrů nevařené vody
75 dkg cukru krupice
6 velkých opraných květů černého bezu
2 dobře oprané citrony nakrájené na kolečka
Nechat týden odstát a 2x denně zamíchat. Po týdnu scedit a dát do menších lahví. Uchovávat v chladnu.
Bezinkový sirup nevařený:
2 litry vody svařit a nechat vychladnout
přidat 4 dkg kyseliny citronové a zalít květy černého bezu tak, aby byly stopkama nahoru. Nechat stát 24 hodin a potom slít. Na 1 litr šťávy dáme 1 kg cukru krupice.Nechat rozpustit za občasného promíchání. Nevařit ! Naplnit do čistých lahví. Já bych do toho pro jistotu cvrkla trochu rumu. Jen tak 1dcl. To kvůli jistotě, že se to nebude kazit.
Bezinkový sirup trochu jinak:
80 květů černého bezu oprat
6 litrů vody
10 dkg kyseliny citronové
Necháme 24 hodin vyluhovat, potom 15 minut povařit, přecedit a přidat na 1 litr šťávy 1 kg cukru krupice, znovu krátce povařit. Trochu štávy odlijeme, přidáme do ní šťávu ze 4 citronů, 2 dkg kyseliny citronové a nastouhanou kůru ze dvou dobře opraných citronů. Krátce povaříme a přecezené přilijeme do ostatního sirupu. Horké plníme do sklenic a zašpuntujeme. / Já to dávám raději do omniovek, které zavíčkované obrátím na pět minut dnem vzhůru /.
Bezinkový likér
1,5 kg čerstvých odstopkovaných bezinek
1 litr vody
2 káv. lžičky mleté kávy
1,5 káv. lžičky mleté skořice
7 ks hřebíčku
1 ks citron
1,3 kg krupicového cukru
2 sáčky vanikového cukru
1 litr rumu
Postup:
Oprané bezinky odstopkujeme a dáme do hrnce. Zalejeme jedním litrem studené vody a dáme vařit. Než se bezinky s vodou přivedou do varu máme čas si připravit koření a oloupat citron. Citron nakrájíme na kolečka a vybereme pecičky. Jinak by šťáva zhořkla.
Jakmile se začnou bezinky vařit, za stálého míchání přidáme kávu, hřebíček, skořici a citron a vše necháme asi 5 minut povařit. Odstavíme a necháme do druhého dne v chladnu vyluhovat.
Druhý den šťávu přecedíme přes čistý hadřík a snažíme se z plodů vymačkat co nejvíce šťávy. Plody bezinek můžeme před cezením rozmačkat, nebo propasírovat sítem.
Znovu, teď už čistou šťávu zahřejeme, přidáme cukr a s cukrem povaříme 5 minut, přidáme vanilkový cukr a povaříme ještě 2 minuty. Šťávu necháme vychladit a do vychladlé přidáme rum.Plníme do čistých sklenic nejlépe od rumu nebo jiného alkoholu se šroubovacím uzávěrem. Získme asi 3 litry lahodného likéru, který užíváme jako lék. Štamprličku po snídani, nebo večer před spaním.
Bezinkový džem
1 kg černého bezu, 600 g cukru , šťáva z 5 citronů, 1 balíček Gelfix
Zralé plody bezinky zbavíme stopek a dobře propereme. Podlité malým množstvím vody je vaříme do zhoustnutí. Vmícháme cukr, citronovou šťávu a ještě chvíli vaříme, aby se všechen cukr úplně rozpustil.Nakonec vmícháme balíček Gelfix a ještě krátce povaříme.Do celé dávky naleju na samý závět 1dcl rumu a dobře promíchám. Horkým džemem plníme připravené čisté sklenky, uzavřeme a na 5 minut otočíme dnem vzhůru. Opět používám buď malé skleničky omnia, nebo skleničky od majonéz a dětských přesnídávek.
A na závěr ještě jedna dobrá rada, která se hodí k přípravě každého sirupu bez vaření.
Potřebnou nádobu si nejlépe zhotovíme z třílitrové plastové bandasky na mléko. Fantazii se ale meze nekladou, možná stačí jakákoliv větší plastová láhev. Odřízneme dno a hrdlo pevně převážeme kalikem. Bandasku naplníme krupicovým cukrem a hrdlem dolů nasadíme na užší hrnec. Cukrem potom proléváme šťávu, která cukr postupně rozpouští a stává se jím nasycenou.Cukrem nasycená šťávy protéká do hrnce.Tímto způsobem se nejlépe zajistí trvanlivost sirupu.
Ještě přidám recept z mládí. Měla jsem kamarádku a kolegyni, která bydlela v Brně na privátě a moc peněz jí nezbývalo. Od ní mám recept na smažené květy černého bezu. Velmi levné, chutné a hlavně jednoduché. Oprané květy se obalí v trojobalu a usmaží se jako řízek. Když je nouze nejvyšší, je i květ bezu dobrý.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Milí hosté,
jestliže nemáte účet na google, tak pro vložení komentáře zvolte možnost
"název/URL" (pouze kdo máte blog či webové stránky) nebo
"anonymní" (ostatní) - v tomto případě zanechte i svůj podpis, abych věděla, kdo byl na návštěvě.

Přívěsky

 Blíží se závody , na které připravuji přívěsky pro malé závodníky.