čtvrtek 11. února 2010

Co o Slovanech napsali...

A. Mucha - Slovanská epopej - Slované v pravlasti



Že jsou Slované holubičím národem napsal v 17.století Jan Ámos Komenský. Ale první zmínky o Slovanech nejsou tak příznivé. První zmínka se vyskytuje v 6.století n.l. ve spisku významného byzantského historika Prokopia z Kaisareie. Píše se tam : "Vtrhli k nám z východních stepí, jsou barbarští, nízkých mravů...Ale je jich příliš mnoho...Stále a stále se na nás valí jejich nekonečné hordy!"
Staré germánské písemnosti vykreslují Slovany jako lid zdravý, otužilý se silným tělem vyznačující se světlou barvou pleti, s očima posazenýma daleko od sebe a se znatelně širší lebkou.
Arabští cestovatelé popisují Slovany poněkud jinak. "Vynikají rusými vlasy, růžovou pletí a nevídanou silou," píší o Slovanech východního kmene, který dostal jméno právě podle své kštice - Rusové.
Arabský cestovatel Ibrahim ibn Jakub v 10. století dodává k našim předkům tolik: "Češi jsou na rozdíl od ostatních soukmenovců vlasu kaštanové barvy...Slovanky jsou nebesky krásné a jejich muži si to uvědomují... Jejich žárlivé scény nemají ve mně známých krajích obdoby...."

Naši slovanští předkové byli možná barbarští, neotesaní a krvelační, ale byli také nápadití a mazaní. Svědčí o tom jeden příběh z roku 615, kdy Slované čelili posměškům franského knížete Ologara. Ten se Slovanům vysmíval slovy:" Jste zbabělci, ustrašení zbabělci!" Smích ho však brzy přešel. Za pár dní dostal podivné dary - ptáka, myš, žábu a pět otrávených šípů. Vyložil si to po svém. Ustrašená myš - to je Slovan, žába představuje bohaté vody, které mu Slované chtějí přenechat. Pták podle Ologara symbolizuje poselství a s šípy si hlavu vůbec nelámal. Namlouval si, že se mu Slované dobrovolně odevzdávají. Následujícího dne Ologar na Slovany schované v české kotlině zaútočil. Byl brutálně zabit a proto se nedozvěděl pravý smysl zaslaných symbolů. Ten totiž zněl: "Jestli se neproměníte v ptáky a nevyletíte k nebi, anebo se nestanete myšmi a nezalezete pod zem, nebo se z vás nestanou žáby a neodskáčete do močálů, nikdy se nevrátíte domů, protože našich pět pokrevních rodů se spojí a zasáhne vás jako otrávené střely."

Tak to je jen část vybraná z článku, který jsem si o Slovanech přečetla v časopisu History revue. Ráda si v něm listuji a vracím se i ke starším číslům. Historie je zde popisována zábavnějším způsobem než v učebnicích.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Milí hosté,
jestliže nemáte účet na google, tak pro vložení komentáře zvolte možnost
"název/URL" (pouze kdo máte blog či webové stránky) nebo
"anonymní" (ostatní) - v tomto případě zanechte i svůj podpis, abych věděla, kdo byl na návštěvě.

Veselé Velikonoce

 Všem mým příznivcům přeji veselé Velikonoce a krásné jaro prožité na zahrádkách, v přírodě a hlavně v poklidu.