úterý 24. srpna 2021

Recept na rajskou omáčku do špajzu.

 I letos se urodila rajčata, ale déšť jim moc nesvědčí. Začala praskat a tak musela všechna z keříků domů a rovnou do kastrolu. Recept se Vám možná bude zdát poněkud divný. Ještě jsem žádný rok nedělala rajskou z takových ingrediencí.  


Ingredience: 

40 středně velkých rajčat

4 větší cibule

2 polévkové lžíce soli

4 pol. lžíce sladké papriky

2 pol. lžíce pálivé papriky


Postup:

Do hrnce nebo kastrolu s širším dnem rozkrájíme rajčata na čtvrtky a cibule na menší kousky. Podlijeme trochou vody a rozvaříme. Je potřeba odpařit větší část tekutiny a pak hmotu rozmixovat. Přes husté síto přepasírovat, aby se odstranila zrníčka a případné zbytky slupek z rajčat. Opět v kastrolu zahřejeme a přidáme obě papriky. Dobře promícháme a krátce provaříme. Horké plnit do skleniček, zavíčkovat a obrátit dnem vzhůru. Tím máme hotovo.  Takový polotovat se hodí nejen na omáčku, ale taky na špagety, nebo pod maso. Ale pod maso a na špagety nebo topinky mám "Majdu podle Blanky". 

Dřív jsem rajčata jen rozvařila, rozmixovala, přepasírovala a dala do skleniček. Takto ochucená rajská je moc dobrá a v zimě bude jako nalezená.




17 komentářů:

  1. Ahoj Jituško ��dělám si do sklenic šťávu na rajskou taky úplně jednoduše, rozvarit, rozmixovat, přepasírovat, dát do sklenic a zavařit. Vydrží mi tak dlouho. Tvůj recept se mi zamlouvá a určitě ho vyzkouším a porovnám, která bude jak chutnat. Zdravíme Vás oba ��A+Z

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vyzkoušej, chutná dobře. Nikdy bych to nečekala.

      Vymazat
  2. Ahoj Jituško ty jsi pilná! Omáčku z rajčat dělám jako ty, tady se používá hlavně na těstoviny, jen se přidává ještě bazalka. Ale rajčata musím kupovat . Růžena

    OdpovědětVymazat
  3. Jituš, ahoj. Tvůj recept mě zaujal a moc se mi zrovna hodí. Dostala jsem včera dvě velké bedny rajčat, tak to zkusím podle Tebe. Potřebuji to zpracovat, protože odjíždím na dovolenou. Mám jen dotaz, jestli ta rajská omáčka pak moc nepálí ? U nás ji totiž milujou hlavně malé vnučky... Já to jinak dělám jako Tetka perníkářka, ale zkusila bych změnu. Děkuji za inspiraci a odpověď. Zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, zkus jen menší dávku. Ale nezdá se mně, že by byla pálivá. Ta paprika mě taky zarazila, a v receptu byl ještě česnek, ale ten mně s rajskou nejde dohromady, tak jsem ho vynechala.

      Vymazat
  4. Jitu, zajímavý recept, v zimě se bude rajská omáčka hodit.

    OdpovědětVymazat
  5. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat
  6. Jitu určitě vyzkouším,ale nyní mám myšlenky jinde-však víš.drž palečky snad bude lépe.Miluš

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Miluško, držím vše co můžu.Určitě bude líp.

      Vymazat
  7. Rajčata miluji,ale rajskou nemusím od dětství.Protože recepty tady jsou vynikající,počkám si na další.
    Přeji krásný víkend ☺

    OdpovědětVymazat
  8. Jituško, moc zdravím tebe i psí slečnu Sáru a děkuji za návštěvu na mém blogu.
    Omáčka vypadá skvěle, nemám jich tolik, abych ji vyzkoušela. Stíháme všechno sníst :o)
    Přeji příjemný večer, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky říkám manželovi, aby tolik rajčat nesázel, ale je to megaloman a já mám pak co dělat, abych to všechno zpracovala.

      Vymazat
  9. Taky jsem rajčata vždycky povařila a pak pasírovala. Teď jsem si pořídila šnekový odšťavňovač, takže rajčata odšťavím, přivedu k varu (dlouho nevařím, abych nezničila moc zdravých látek) a horké plním do skleniček.
    Přeji krásné dníky.🌞

    OdpovědětVymazat
  10. Jituš, recept vypadá moc hezky, ukládám si. Počkám si, až někdy budou rajčata levnější a vyzkouším! :-)

    OdpovědětVymazat
  11. Ahoj Jitko, to vypadá lákavě. Mně letos rajčata sežrala plíseň. Stačím je sníst ještě na zahradě:-) Hela*

    OdpovědětVymazat
  12. Ahoj a díky za recept. Letos jsem dělala podobnou omáčku do špajzu, protože rajčata hodně dozrávají a podařila se, bude v pohotovosti. Zkusím udělat dávku podle tebe, taky je zajímavá přidaná dvojí paprika. Ale pro dospělé to bude aspoň pikantnější.
    Měj se zahrádkářsky úspěšně a přeji ti co nejlepší konec léta a příjemný podzim ;-))

    OdpovědětVymazat
  13. Chci poděkovat panu Daltonovi za diamantové půjčky za to , že mi dal půjčku v hodnotě 43000 EUR, byl jsem podveden několika pokusy o zajištění půjčky . Dokud jsem nemyslel Daltona, který mi dal půjčku. pokud dnes potřebujete legální půjčku, vyhněte se podvodu a kontaktujte diamantové půjčky e-mailem: diamondloans24@yahoo.com

    OdpovědětVymazat

Milí hosté,
jestliže nemáte účet na google, tak pro vložení komentáře zvolte možnost
"název/URL" (pouze kdo máte blog či webové stránky) nebo
"anonymní" (ostatní) - v tomto případě zanechte i svůj podpis, abych věděla, kdo byl na návštěvě.

Ananasový moučník

 Výborný moučník na který jsem narazila na internetu a zařazuji mezi své oblíbené. Podotýkám s mými malými úpravami. Ingredience: 2 hrnky po...