Jako každý rok , tak i letos touto dobou začne zahrádka vydávat své plody a je nutné je zpracovat. Zavařit, zamrazit, nebo usušit . Dnešním dnem začalo zavařování okurek. Prvních sedm sklenic už je v hrnci a ostříhaný řepík na sušáku. Jahody už jsou snězené, stejně jako hrášek a teď začínají zrát maliny a nádherně kvetou ostružiny. Jestli se nic nestane, tak budu mrazit a vařit marmeládu. Stejně jako z rybízu, ze kterého dělám převážně želé. Používám je na medový dort a na linecké slepované. Možná že dojde taky na brusinky z rybízu.
Abych šetřila energii, koupila jsem si letos tento sušák na byliny, houby a vše, co se dá jednoduše usušit i bez sušičky.Tu si nechám na křížaly a možná na kandovanou dýni nebo cuketu. Přeji Vám veselé zavařování .
Jjj, Jitko. Zavařuju jako divá. Letos se zbláznila višeň. Chodí si k nám trhat půl vesnice a pořád je plná. Začala jsem kopat brambory, ty se naštěstí nezavařují. Po sklizni už taky volá česnek, ten melu do sádla. Dozrává rybíz, maliny už končí. Udělala jsem 8 sklenic pečeného čaje (maliny a višně) a 7 sklenic višňového džemu. Dnes jsem natrhala košík višní, zavařovat budu zítra, vlastně dnes :-))). Měj se fajn a pěkně zavařuj. Hela*
OdpovědětVymazatJituš, mám to stejné. Třešně se nám letos neurodily, ale úroda jablek a ořechů bude veliká. Ty závěsné sušáky jsou praktické, používám je už dlouho. Původně to byly zásobníky nebo poličky na hračky. Dají se zavěsit na cokoliv i venku. Tak ať se daří, v zimě jako když najdeš....
OdpovědětVymazatKrása! Také zavařuji okurky. Je teď jejich sezóna. Přeji krásné letní dny.
OdpovědětVymazat