Chvíli jsem brouzdala po internetu a u Jitky Štěpánkové mě zaujal zajímavý recept. Abych ho nezašantročila, dávám si ho na blog a tím pádem se o něj s vámi podělím. Péct budu až o víkendu, až bude rybíz dokonale zralý a pak taky přidám obrázek a svěřím se s úspěchem, či neúspěchem u mé rodiny. Takže, koláč měl obrovský úspěch. Můžete péct . Je sice trochu finančně náročnější při dnešních cenách, ale co by si Jurečkova důchodkyně jednou nevyhodila z kopýtka.
Suroviny:
Těsto:
25 dkg másla
25 dkg moučkového cukru
1 sáček vanilkového cukru
5 vajec
30 dkg hladké mouky
2 lžičky prášku do pečiva
1 lžička jedlé sody
špetka soli
Náplň:
0,5 l mléka
1 vanilkový pudink
2 lžíce cukru
Drobenka:
10 dkg sekaných mandlí
10 dkg mouč. cukru
7 dkg polohr. mouky
1 lžička skořice
1 lžíce sádla nebo másla
Postup:
Máslo s cukrem vyšleháme do pěny a postupně zašleháme vejce. Přidáme ostatní suroviny, dobře promícháme a dáme na plech vyložený pečícím papírem. Uvaříme pudink a horký nalijeme na těsto. Posypeme rybízem a drobenkou. Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 45 minut. Propečenost koláče kontrolujeme špejlí.
Originál receptu najdete zde: https://palates.blogspot.com/2023/06/rybizovy-kolac-s-mandlovou-drobenkou.html?sc=1689608554887#c5396844613049263566
Tetkapernikarka
OdpovědětVymazatTo bude stát zato, vyzkoušet to taky 😁 Ať se podaří 🍀😊 Alena
Ahoj Jitko, zrovna dnes mi zbylo trochu rybízu, od marmelády. Upekla jsem Švestkův koláč s drobenkou (normální). Kamarádka má na návštěvě 4 vnuky, tak jsem jí dala 3/4 plechu. :-) Hela*
OdpovědětVymazatDětem přijde koláč vhod.
VymazatJituško , předvídám značný úspěch! Tady bohužel rybíz prodávají v malých krabičkách ( asi 120g) nehorázně drahý a kyselý . Tento nedostatek řeším díky zmrazené směsi lesních plodů a tu zřejmě použijí na tento koláč . Trouba je zatím zapovězená, ale ono se dřív nebo později ochladí . Zdravím a dobrou chuť ! Olina
OdpovědětVymazatKdybys byla blíž, tak ti natrhám koš. Máme několik keřů a já budu zase v zajetí marmelád a něco zmrazím.
VymazatJituško určitě to bude dobrota, mám ráda všechny tyhle letní recepty s ovocem. Pozdravuju, Lenka
OdpovědětVymazatTetkapernikarka
OdpovědětVymazatJituško, voní až k nám 😁👍
Přeji krásný víkend 🌞🍀 Alena
Pan Jurečka ať nám trhne stejně si vyhodíme z kopýtka a jednou se chlapec,až tady opět vše zničí vrátí na kombajn--chudák pole....Jitu určitě upeču,až přijdu ze zahr.tak opíšu.. Tvoje buchty peču stále, těsto nemá chybu,tak určitě bude koláč mňamozní.moc zdravím.pa Mirka-Miluška
OdpovědětVymazatKupovala jsem před dvěma týdny rybíz na trhu a cena mě srazila na kolena. To je hrozné.
OdpovědětVymazatAle rybízový koláč skusím. Dělávám jen obyčejný "lívanec" na plech...