pondělí 23. dubna 2007

Univerzální recept na kynuté buchty



Tento recept je tisíckrát odzkoušený a otestovaný mnoha milovníky moučných jídel.Dostala jsem ho od maminky mé švagrové, která byla výbornou kuchařkou. Všem hospodyňkám jej můžu vřele doporučit. Stal se mým nejoblíbenějším receptem na vánočku, mazanec, babičkovské buchty klasické, tvarohové koláče, bábovku nebo koláče na plech s ovocem. Nikdy se nestalo, že by to nevyšlo. Tak tedy do toho!!!

Kvásek:
1/4 litru vlažného mléka
8 kostek cukru / nebo 5 polévkových lžic krystalu / rozmíchat v mléku, aby se rozpustil
1/2 kostičky droždí
kvásek necháme vzejít

Do mísy si připravíme :
50 dkg hladké mouky /je dobré ji prosít, aby se hodně provzdušnila /
špetku soli
3 žloutky
přidáme vzejitý kvásek
2 dcl stolního oleje / přidávám postupně při míchání /
Používám ruční hnětač a postupně jak těsto míchám, přidávám olej.Vypracuji hladké těsto, mísu přikryji čistou utěrkou a nechám kynout při pokojové teplotě.Čím déle budete míchat, tím lepší bude výsledek vaší práce. Po vykynutí, těsto ještě jednou přemíchejte a nechte znovu kynout.
Když dělám koláče, bábovku nebo klasické buchty udělám těsto podle receptu. Když chci těsto použít na ovocný koláč litý na plech, přidám hned do kvásku o tochu víc mléka.Jen cca 1/2 dcl . Při pečení vánočky nebo mazance naopak přidám asi dvě polévkové lžíce mouky, aby bylo těsto trošku tužší.

Bílky do těsta nedávejte, můžete je použít později třeba na bílkový chlebíček.V tom tkví právě tajemství vláčného těsta a následně výborného pečiva, které vydrží dlouho měkké a vlahé. Pokud ho rodina nespořádá ještě téhož dne.
Věřím, že budete mít s pečením stejné úspěchy jako já a pokud se do toho pustíte, budu ráda, když se se mnou podělíte o své zkušenosti.

Dodatečná poznámka:
Můžete používat i sušené kvasnice. Je to trochu jednodušší. Jak jsem zjistila z vašich komentářů, ne všude je k dostání naše čerstvé droždí. Recept se nijak nemění, jen sušené kvasnice zamíchejte přímo do mouky, přilejte vlažné mléko a ostatní ingredience, vypracujte těsto a výsledek bude stejný. Ne vždy má také hospodyňka doma čerstvé kvasnice a tak ty sušené můžete mít v záloze. Na obrázku je droždí, které používám.



Koláče můžete ozvláštnit tím, že je uděláte menší a po upečení a vychladnutí je namočte do rozpuštěného másla do kterého přidáte trochu rumu. Potom namočte do cukru s vanilkovým cukrem. Rázem máte svatební koláčky.






PS.
Mám ještě jeden čerstvý poznatek a tak se o něj s vámi podělím. Dnes jsem zjistila, že nemám dost hladké mouky a naplánovala jsem si tvarohové koláče. Napadlo mě, že se asi nic nestane, když dám 25dkg hl. mouky, kterou jsem měla a přidám 25 dkg polohrubé. Taky že se nic nestalo. Dokonce bych řekla, že koláče jsou ještě lepší. I přes to, že dávám nahoru krom posýpky i marmeládu, zůstaly pěkně nafouklé. Někdy se stane, že trochu spadnou. Tentokrát ne. Tak pokud se vám něco podobného přihodí, nezoufejte a klidně to udělejte půl na půl.
Připsáno 11.9.2011







Maková nádivka
25 dkg máku
1/2 l mléka
10 dkg cukru krupice
Lžička rumu, rozinky

Postup:
Mák jemně umeleme a vsypeme do vroucího mléka a za stálého míchání necháme na plotně do zhoustnutí. Pozor, rád se připaluje. Do horkého vsypeme cukr, přidáme rum a rozinky. Necháme vychladnout a potom plníme buchty.


Dodatek z 19.1.2014 :

V některých komentářích se objevuje výtka, týkající se množství oleje. Některým, většinou začínajícím hospodyňkám se zdá těsto mastné a nevykyne. V jednom případě byly použity špatné kvasnice viz. komentář č.55.
Skutečně tam přijdou 2 dcl oleje a není to moc. Důležité je, těsto dobře vypracovat.

Obrázky, které jsem dnes vložila ukazují, jak to dělám já. Mouku se sušenými kvasnicemi, mléko s rozpuštěným cukrem a žloutky dám do hnětače a spustím. Pomalu přilévám olej aby se zapracoval. Dokud není těsto hladké , nevypínám. Víc se mi osvědčil ruční hnětač se dvěma metlami, ale ten vypověděl službu. Musela jsem použít robota.




Žádné komentáře:

Okomentovat

Milí hosté,
jestliže nemáte účet na google, tak pro vložení komentáře zvolte možnost
"název/URL" (pouze kdo máte blog či webové stránky) nebo
"anonymní" (ostatní) - v tomto případě zanechte i svůj podpis, abych věděla, kdo byl na návštěvě.

Ananasový moučník

 Výborný moučník na který jsem narazila na internetu a zařazuji mezi své oblíbené. Podotýkám s mými malými úpravami. Ingredience: 2 hrnky po...