pondělí 11. června 2007

Brněnská hantýrka

Brněnská hantýrka a neb brněnské hantec.

Nedávno jsem na jednom blogu slíbila, že až budu mít chuť, náladu a čas, napíšu něco málo o brněnské hantýrce. To jsem ještě netušila, že to nebude vůbec jednoduché. Vybrat to hlavní, čemu se říká "brněnské hantec" tak, abych vás alespoň trochu zasvětila do historie a okolností vzniku tohoto specifického vyjadřování, dalo dost práce.Čerpala jsem z útlé knížky nazvané Štatl (město), jehož autorem je Pavel Jelínek-Číča
Základy brněnské hantýrky lze hledat na začátku minulého století u tzv."brněnské plotny."Mluvíme-li o hantýrce, chcete-li o "brněnským hantecu", musíme podotknout, že se jedná o slang, používaný výhradně v Brně a málokdo mu rozumí. Hantýrka byla vlastně jazykem brněnské spodiny, zlodějů a flákačů, neustále se měnícím, to proto, aby byl pro nezasvěcené nesrozumitelný.
Původ většiny výrazů brněnské hantýrky je nutno hledat v národnostní struktuře obyvatelstva.Brno bylo pod silným německým vlivem a většina zde žijících Čechů chodila do německých škol, kde se pořádně německy nenaučila a česky zapomněla.
Bylo řečeno, že hantýrka byla řečí " brněnské plotny" - flákačů. Její vznik lze hledat někde kolem roku 1900. Byla to sociální skupina, která byla na svůj název "plotna" patřičně hrdá.Byla to individua typická pro velkoměsto ukrytá v anonymitě.Tak jak si Praha vytvořila "pražského pepíka" , "pardála" a "galérku", Brno mělo svou "plotnu".
Sídlem plotny bylo vnitřní Brno ale také jeho periférie. Plotna hrubého kalibru byli tzv. "Obrceláci" (Francouzská ulice a její okolí). Další plotňácké hnízdo byla Piškera (starý činžák na Sýpce), plotna se scházela také na "Špéně"(Špilberk), na "Oltecu" (starobrněnský hřbitov), na "Gelbecu" ( Žlutý kopec) na "Rotecu" (Červený kopec) . Největším centrem plotňáckých "slezin" (schůzek) byla "rola" (hlavní nádraží). To jsou taková nejznámější místa. Plotňáci většinou nepracovali a když ano, tak jen příležitostně a když bylo dobře zaplaceno.Rvačky mezi plotňáky byly na denním pořádku, jinak se činnost plotny vybíjela v karbanu, vyděračství a podvodech. Ani po I.světové válce plotna nevymřela. Nebyla už tak typická, smísila se s typickými zloději, ranaři a kasaři.Plotňáci byli k sobě navzájem velmi solidární, pomáhali si, když bylo potřeba. Nebylí chytří, ale byli mazaní, někteří měli čistý trestní rejstřík ale mnozí byli i několikrát trestaní.Plotna o vážné věci nejevila zájem, když tak o sport ale fikaná byla v kriminalistice a paragrafech. Za II.světové války byla zavedena pracovní povinnost a kdo nepracoval, byl odveden na nucené práce.Toto nařízení završilo poslední kapitoly brněnské plotny. Během času nahrazuje plotňácké legendy slabomyslný Ervín Petrolín a Franta Flinta. Dvě brněnské figurky, z nichž Petrolína si pamatuji i já.Franta-Flinta ze " Šrajbecu" za "křidlicu"(krejcar) zařehtal: "Aló já su rád" a zvedl při tom nohu.
A to je v kostce o historii "brněnské plotny" vše. Bylo by toho ještě na dlouhé povídání. Možná se k jednotlivým skupinám plotňáků ještě vrátím během postupného uvádění slovníku brněnského hantecu. Záleží na tom, jak moc vás toto téma zajímá.
Pro ilustraci a na začátek uvedu dvě sloky z písně, jejíž pravděpodobný vznik se datuje na čtyřicátá léta minulého století.


.

Polentérská
Nahodil sem si vám koňa měla bezva kštelt
Namluvil jsem si vám dívku měla bezva vzhled
labza byla volepená že sem čubrněl
holka byla nastrojená že jsem hleděl
pekle měla dvópatráky bezva píchaný
boty měla dvoupatrový bezva ušitý
trhl sem ju ryngčit k Flédě
vzal jsem ji tančit k Flédě ( tančírna )
lauf byl u Špény.
sraz byl u Špilberku


.


Nechal sem si píchat vrbek k tomu hózále
nechal jsem si ušít kabát k tomu kalhoty
proto su teď négrovité nemám rantále
proto jsem teď bez peněz nemám peníze
na vajnošál na špinky eště love mám
na víno a cigarety peníze ještě mám
zétra budó v hokně háky to si zase dám.
zítra budou v práci peníze, to si zase dám.


.


Pro dnešek stačí. I tak toho máte asi dost, jen ještě pár výrazů, se kterými se můžete v Brně setkat i dnes:
Prygl - brněnská přehrada, křivá hůl / lampa - láhev alkoholu
šalina - tramvaj / norton, notář - alkoholik,notorik
love - peníze / nakóřené - opilý
lochna - díra / nasomrovat se - vnutit se
lochec - smích / mařeny,mařky - peníze, marky
lupeň - lístek, vstupenka / bacha - pozor


.


A ještě několik slovních spojení:
těžká mlata - velká rvačka ,
těžká rychna - velký smrad,
betelné gól, zvonek - pěkná věc, sdělení, vtip
trhnót kó nebo koc - sehnat dívku
tu válku kóřím - to znám
tvrdá klika - být zavřený


Zdroj: přečteno v knize Štatl autor Pavel Jelínek - Číča

.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Milí hosté,
jestliže nemáte účet na google, tak pro vložení komentáře zvolte možnost
"název/URL" (pouze kdo máte blog či webové stránky) nebo
"anonymní" (ostatní) - v tomto případě zanechte i svůj podpis, abych věděla, kdo byl na návštěvě.

Přívěsky

 Blíží se závody , na které připravuji přívěsky pro malé závodníky.