úterý 26. června 2007

Procházka po Zelném rynku



Nevím, jestli jste už vstřebali naši první procházku Brnem a je tu další špacír. Ale nebojte se, budete mít také chvíli na odpočinek, protože jsem překročila limit stahování dat a O2 pohotově snížila rychlost mého brouzdání po Internetu na pouhých 64 kB/s a na to nemám nervy. Takže do 1.7. se s vámi loučím touto procházkou a další si zatím v klidu připravím.




Dnes projdeme Petrskou ulicí dolů, kolem divadla "Husa na provázku" na Zelný trh, brňany nazývaný jednoduše "Zelňák". Jeho původní název "Staré tržiště", jak ho uvádí listina z 26.června 1293, která vymezovala hranice mezi svatopetrskou a svatojakubskou farností je patrně nejstarším názvem a mnoho brňanů už tento název ani nezná. Pro svoji polohu na svažitém terénu petrovského kopce se mu také říkalo Horní trh. Společně s Rybím trhem ( Dominikánské náměstí) a Dolním trhem (nám. Svobody) byl jedním z nejdůležitějších tržišť ve městě.




Po levé straně Petrské ulice míjíme již zmíněné divadlo Husa na provázku, po pravé straně máme Moravské zemské muzeum. Do Zelného trhu ústí krátká ulička zvaná Peroutková a také ulice Starobrněnská. Mezi nimi je sevřen blok domů, který je známý jako Špalíček.Jádro Špalíčku je středověké ale v 16. a 17. století prošlo několika rekonstrukcemi. Starobylý ráz si uchovává horní kout náměstí se sloupem Nejsvětější Trojice z roku 1729. Tato část náměstí se nazývala Hrnčířským trhem. Ještě v polovině 18.století tady stála hrnčířská pec. Další zajímavou budovou je nároží, kde se vstupuje na Kapucínské náměstí (dříve Uhelný trh) .Je to sídlo divadla Reduta.Tento dům měl bohatou historii. Od roku 1891, kdy byly zbořeny přilehlé masné krámy a proražena Květinářská ulice byl tu zřízen nový vchod z náměstí.Od roku 1918 se v Redutě konala pravidelná divadelní představení a po roce 1945 sem byla umístěna operetní scéna. Značně narušená budova byla v letech 1955-1957 upravena do dnešní podoby. Ve spodní části náměstí dominuje dříve administrativní budova, dnes sídlo právnické fakulty Univerzity Jana Evangelisty Purkyně, postavena v letech 1914 až 1915. Od roku 1695 zdobí náměstí monumentální kašna se sochařskou kompozicí uprostřed.V jeskyni poutá hrdina řeckých bájí Herkules přemoženého tříhlavého psa Gerbera, strážce podsvětí. Vně jsou umístěny alegorické sochy tří dávnověkých říší Babylónie, Řecka a Persie, jimž vévodí korunovaná socha Evropy, jako symbol Svaté říše římské. Voda do kašny byla přiváděna nejstarším brněnským vodovodem ze Svratky přes vodojem v Denisových sadech. Nám. 25.února - Zelný trh, od brňáka můžete slyšet také název Zelný rynek je od jara do podzimu plný lidí. Jedni zboží nabízejí a jiní kupují. Tak to bylo v dávnověku , je to tak dnes a jistě tomu nebude jinak ani v budoucnu, protože čerstvá zelenina a ovoce ze Zelňáku chutná nejlépe.Při našem dalším putování městem objevíme kouzlo přilehlých uliček, kde je také spousta památek, zasluhujících vaši pozornost.




Doporučuji vám navštívit tyto stránky. http://www.mojebrno.wz.cz
Najdete zde spoustu podobných dobových fotografií a dýchne na vás kouzlo starých časů. Na ukázku jsem si jednu fotografii vypůjčila a tiše doufám, že autor bude k mé osobě shovívavý a neutrhne mi za to hlavu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Milí hosté,
jestliže nemáte účet na google, tak pro vložení komentáře zvolte možnost
"název/URL" (pouze kdo máte blog či webové stránky) nebo
"anonymní" (ostatní) - v tomto případě zanechte i svůj podpis, abych věděla, kdo byl na návštěvě.

Přívěsky

 Blíží se závody , na které připravuji přívěsky pro malé závodníky.