středa 1. srpna 2007

Procházka Náměstím Svobody

Vydáme-li se na další procházku Brnem, nemůžeme pominout Náměstí Svobody. Od Staré radnice projdeme krátkou uličkou Průchodní na hlavní tepnu, ulici Masarykovu, která je spojnicí mezi ulicí Nádražní a Náměstím Svobody.
Tady se chvíli zastavíme, a abychom načerpali energii na další putování městem, dáme si něco dobrého v cukrárně U čtyř mamlasů. U kávy a zákusku si povíme něco málo o historii tohoto nejstaršího a zároveň jednoho z nejvýznačnějších náměstí v historické části města. V minulosti se nazývalo "Dolní rynek" a ve středověku jej lemovaly domy význačných brněnských měšťanů a moravských šlechticů, kteří si zde budovali paláce pro dny, které trávili v Brně.Například při návštěvě panovníka či zasedání Zemského sněmu.
Náměstí má tvar trojúhelníka a vzniklo ještě před založením města, ve 13. století. Leží v místech původní brněnské trhové vsi, kterou obývali kolonisté z různých, především románsky mluvících zemí. Nerozuměli "německému ani moravskému jazyku" svých spoluosadníků a sousedů, kteří odbývali své bohoslužby v nedalekém kostele sv. Jakuba. Proto byl pro ně uprostřed Dolního trhu v první třetině 13. století postaven kostelík sv. Mikuláše, který ve 14. století prošel zásadní přestavbou a ta mu vtiskla gotickou podobu. V době švédského obléhání sloužily jeho prostory jako lazaret, provozovaný kapucíny. Velmi svérázný způsob přístavby byl u kostela proveden v roce 1655. K severní straně kostela byla přistavěna budova městské váhy, kde bylo ukládáno a převažováno zboží dovážené do města. Na druhé straně několik metrů vzdálena byla postavena strážní budova městské vojenské posádky - městská stráž. Dnes tady kostel nenajdete. Církevní správa ho označila za "přebytečný" a roku 1869 byl zbořen. Zbytky základů byly předlážděny a středem bývalého kostela byla vedena tramvajová trať. K dovršení demolice pozůstatků této památky přispěl také nálet spojeneckého letectva 19. prosince 1944, kdy do obvodu základů kostela dopadly dvě bomby a těžce poškodily archeologické situace v prostoru bývalého presbytáře. Dnes kostel připomíná kovová linka v nové dlažbě rekonstruovaného náměstí.
Rozhlédnem-li se náměstím dnes, povšimneme si především raně barokního morového sloupu z roku 1679 postaveného brněnskými sochaři a kameníky, zejména J. K. Ernou. Stejně, jako kdysi, i dnes chrání tradiční patroni obyvatele města před morovou nákazou.
V těsné blízkosti této historické památky stojí moderní budova Komerční banky, ktrá byla realizována na místě původní zástavby v letech 1930-1931 podle projektu brněnských architektů Bohuslava Fuchse a Arnošta Wiesnera.
Poznámka : v budově za morovým sloupem, hned vedle Komerční banky, bývala výborná cukrárna "Nitra". Po revoluci byla navrácena v restituci původním majitelům ale ti už zde cukrárnu neobnovili. Což je pro Brno a jeho návštěvníky dost velká škoda.
Kleinův palác je dalším objektem na tomto náměstí, kterého si nemůžeme nevšimnout.Tento novorenesanční dům byl postaven v letech 1847-1848 pro majitele železáren v Sobotíně. Pro výzdobu fasády použili architekti Theofil Hansen a Ludwig Förster litinové články, zvláště kolem oken v 1. a 2. patře. I v dnešní době je fasáda domu velmi neobvyklá. Dům byl po dlouhé rekonstrukci , která skončila v rove 1997 předán veřejnosti a dnes se v něm nachází Knihovna J. Mahena, oddělení vážné hudby, a pobočka České advokátní komory pro Moravu.V budově rovněž sídlí Credit Lyonnais Bank(Praha), která byla investorem této poslední velké rekonstrukce paláce.
Další stavba, která si zaslouží naši pozornost je Dům pánů z Lipé, který byl renovovaný do původní podoby a dnes slouží jako obchodně zábavní centrum.
Kávu jsme dopili, moučník snědli, útratu zaplatili a můžeme opustit prostory cukrárny. Nesmíme si však zapomenout prohlédnout dům, v jehož přízemí je cukrárna již léta provozována. Vznikl v letech 1901-1902 pro nadaci V. Gerstbauera. Fasádu paláce navrhl Germano Wanderley a čtyři mamlasové jsou dílem A. Tomoly.
Náměstí Svobody mělo také svoji kašnu.Přibližně dvě stě let stávala, zhruba v místech nynější nové kašny, její barokní předchůdkyně. Jmenovala se Merkurova kašna.
Pamětníci dodnes vzpomínají na hříbek zvaný gampl, který stál na náměstí od roku 1926. Byl zbourán při velké rekonstrukci náměstí v roce1964. Pokud si to dobře pamatuji, v podzemí byly veřejné záchodky a nahoře trafika. Žádné rande nemohlo být domluveno jinde, než právě u gamplu.Starší generace si to jistě dobře pamatuje. Stejně jako veřejné promítání kina Úderka, které mělo sídlo právě naproti gamplu.Promítalo týdeníky, sportovní aktuality a animované pohádky.

K náměstí neodmyslitelně patřil i Dům nábytku, který stával v místech dnešního obchodního centra Omega. Byl zbourán v roce1988.
K zimnímu koloritu Náměstí Svobody patří tradičně Vánoční strom republiky. Z popudu spisovatele a novináře Rudolfa Těsnohlídka se rozsvěcuje pravidelně již od roku 1924. Myšlenka na charitativní akci se zrodila po nálezu odloženého dítěte v bílovickém lese. Vzorem byla podobná akce konaná v dánské Kodani. Chcete-li si o vzniku této tradice přečíst víc, najdete článek v rubrice Vánoce.
Poznámka: Dlouho jsem brouzdala internetem, než jsem našla dobovou fotografii, na které je zmíněný "gampl " alespoň částečně zřetelný. Musím na tomto místě poděkovat majiteli webu www.mojebrno.wz.cz , z jehož sbírky fotografie pochází a kterou jsem si s dovolením vypůjčila.


A tohle je zmíněná fotografie. Kruhová stavba za tramvají je zmíněný hříbek neboli gampl.
Dnes se tedy na nově zrekonstruovaném srdci města Brna rozloučíme a naše příští setkání se uskuteční na hradu Špilberk, kde, jak pevně věřím, se sejdeme opět v hojném počtu.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Milí hosté,
jestliže nemáte účet na google, tak pro vložení komentáře zvolte možnost
"název/URL" (pouze kdo máte blog či webové stránky) nebo
"anonymní" (ostatní) - v tomto případě zanechte i svůj podpis, abych věděla, kdo byl na návštěvě.

Přívěsky

 Blíží se závody , na které připravuji přívěsky pro malé závodníky.