středa 19. července 2017

Zeleninová frittata

Základ tohoto výborného italského pokrmu tvoří vejce, sýr a zelenina.


SUROVINY:
3 polévkové lžíce olivového oleje
2 jarní cibulky nakrájené na tenká kolečka i s natí
1 velká červená paprika
1 velká žlutá paprika
2 - 3 menší rajčátka nakrájená na kolečka
2 utřené stoužky česneku
1 mladá cuketa nakrájená na tenká kolečka
6 vajec
15 dkg nastrouhaného sýra nejlépe italského typu
sůl a čerstvě mletý černý pepř

POSTUP PŘÍPRAVY

1. Na velké pánvi se silným nepřilnavým dnem zahřejeme 2 PL oleje. Na mírném ohni smažíme asi 10 minut cibuli a tenké proužky paprik doměkka.
2. Na pánev přidáme zbytek oleje. Přidáme česnek a kolečka cukety a 5 minut neustále mícháme.
3. V misce si ušleháme vejce se solí a pepřem. Přidáme sýr.Část sýra si necháme na posypání.
4. Směsí ze sýra a vajec zalijeme zeleninu a lehce zamícháme. Dno pánve musí být rovnoměrně pokryto. Zahříváme na mírném ohni, dokud se směs nesrazí. Ke konci poklademe plátky rajčat posypeme částí sýra, můžeme posypat nasekanou petrželkou nebo pažitkou a pánev přikryjeme poklicí aby se fritáta srazila i na povrchu. Použijeme-li pánev celokovovou, můžeme na chvíli dát do trouby aby sýr mírně zezlátl. Pak pánev nemusíme přikrývat poklicí.
Před porcováním necháme frittatu stát v pánvi cca 5 minut. Je velmi chutná, teplá i studená.Komu by chybělo maso, může si osmahnout i anglickou slaninu, nebo klobásku nakrájenou na kolečka a nebo obojí.Smějící se Fantazii a chutím se meze nekladou.Já jsem nepoužila cuketu, protože některé už přerostly a ty malé jsou ještě moc malé.Takže příště. Ale jinak jsem použila první srdíčková rajčátka, která se mně urodila na balkoně a sýr Gran Moravia, ale myslím, že není podmínkou aby to byl sýr italského typu. Jídlo je to skvělé, rychle hotové a zdravé. Moc jsem si pochutnala a tak se dělím o recept.







Proto, že jsem vařila jen pro sebe, udělala jsem to z poloviční dávky a k obědu jsem snědla jen polovinu. Zbytek budu mít k večeři.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Milí hosté,
jestliže nemáte účet na google, tak pro vložení komentáře zvolte možnost
"název/URL" (pouze kdo máte blog či webové stránky) nebo
"anonymní" (ostatní) - v tomto případě zanechte i svůj podpis, abych věděla, kdo byl na návštěvě.

Léto budiž pochváleno..

Krásné počasí, na mě vedro až moc, práce venku je úmorná. Dnes synek přijel poskládat dřevo, ale  na tom sluníčku je to tak o úpal. Přes obě...