čtvrtek 23. dubna 2020

Slepičky Dominant

Delší dobu jsme plánovali rozšíření našeho chovu slepic, ale přišel do toho coronavirus. Když bylo řečeno, že jsme ohrožený druh a nemuseli bychom to přežít, obávala jsem se, co bude se všemi našimi zvířátky, natož kdyby jich ještě přibylo. Takže jsme to nějakou dobu neřešili. Tato situace už trvá poněkud dlouho a už jsme si na toho strašáka trochu zvykli a tak došlo i na ta zvířátka. Přivezli jsme si šest nových slepiček a mladého kohoutka. Ať už to dopadne jak chce, v nejhorším si je rozeberou sousedi. Ale už na to nemyslím. Manžel chce dokonce koupit ještě šest káčat a dvě housata. To bude ale až ke konci května. Včera se nové slepičky rozkoukávaly, ale ještě to chvíli potrvá, než se budou cítit doma.
Kropenaté slepičky stály 125 Kč kus a jsou ze stejné drůbežárny kam jezdíme každý rok. Ten světlý je kohoutek.







K tomu všemu si ještě jedna ze starších slepiček vynutila, že půjde do separé a vysedí si svoje kuřátka. Tak vytrvale vysedávala na hnízdě, až to manžel nevydržel a nachystal ji voliéru ve které pobýval v létě náš papoušek zpěvavý. Ten, než slepice dokoná své dílo, musí ještě vydržet ve své kleci. Za jednadvacet dní uvidíme, co se ji podaří vysedět. Už se nám to několikrát nevyvedlo, protože náš kohout už je stařeček a na celé velké hejno už nestačí. Byli jsme pro vajíčka u kamaráda, který nemá tolik slepic jako my, ale má mladého kohouta a tak by mohlo být oplodněných víc vajec. Snad to holce vyjde a ukojí své mateřské pudy. Přála bych to jí i sobě. Ráda pozoruji, když vodí po dvorečku tu drobotinu. Stačilo by i jedno kuře.
Trošku z kvetoucí zahrádky, kterou ještě Sára nestačila přehrabat. Krokus nenechala ani jeden a strachy se třese i těch pár tulipánů. Snad už je nechá napokoji.



Krásně rozkvetla a rozrostla se bílá čemeřice. Tu fialkovou načisto zahlušila. Až odkvetou, budu je muset přesadit kousek víc od sebe. Té si Sára zatím nevšimla.




Sára bedlivě hlídá slepici sedící ve voliéře. Odtud má dobrý výhled. Tady vypadá jako největší neviňátko. Já nic, já muzikant.


Tak to je zatím vše z našeho dvorku a zahrady.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Milí hosté,
jestliže nemáte účet na google, tak pro vložení komentáře zvolte možnost
"název/URL" (pouze kdo máte blog či webové stránky) nebo
"anonymní" (ostatní) - v tomto případě zanechte i svůj podpis, abych věděla, kdo byl na návštěvě.

Přívěsky

 Blíží se závody , na které připravuji přívěsky pro malé závodníky.