pátek 21. června 2024

Cuketa do mrazáku

Na tuto úpravu se hodí mladé cukety bez zralých jader, které nemusíte loupat. Cuketu nakrájejte na kolečka, mírně posolte a nechte na cedníku vypotit, klidně několik hodin. Potom osušte papírovou utěrkou dosucha. Na pánev nalijte tenkou vrstvičku oleje, rozpalte ho a jednotlivá kolečka lehce osmažte.

Dejte na ubrousky, aby se odsál přebytečný olej. Vychladlé skládejte do sáčku se zipem nebo do vhodné vzduchotěsné nádoby a vložte do mrazáku. Takto připravenou cuketu můžete dále upravit zapékáním nebo ji přidat do směsi na těstoviny či ji lehce prohřát na pánvi a použít jako přílohu.

Zdroj: https://chalupari-zahradkari.cz/tipy/jak-zamrazit-cuketu-na-zimu


čtvrtek 20. června 2024

Francouzský žloutkový krém

Francouzský krém

V míse vyšlehejte vaječné žloutky společně se lžící krupicového cukru. Poté zbylé množství cukru vsypte do rendlíku a zalijte 80 mililitry vody.Na středním plamenu směs přiveďte k varu a vyčkejte, než se vytvoří řidší karamel. 

 Poté jej odstavte z plotny a pokračujte ve šlehání, tj. do žloutkové pěny postupně lijte právě zhotovenou karamelovou směs a mixujte, dokud nedocílíte husté a nadýchané konzistence.

Na závěr do krému vlijte citronovou šťávu, vanilkový extrakt a dobře mixérem naposledy prošlehejte. Výslednou směs přikryjte potravinovou fólií a dejte chladit do lednice na několik hodin.

Snažte se připravený krém skutečně co nejdříve spotřebovat. Má omezenou trvanlivost. Použít jej můžete například na zdobení narozeninového dortu, na plnění kremrolí anebo do žloutkových věnečků a větrníků


Zdroj:https://varimedobroty.cz/recept/univerzalni-zloutkovy-krem

Cuketa do mrazáku

Na tuto úpravu se hodí mladé cukety bez zralých jader, které nemusíte loupat. Cuketu nakrájejte na kolečka, mírně posolte a  nechte na cední...