čtvrtek 21. prosince 2006

Vánoční strom republiky


VÁNOČNÍ STROM REPUBLIKY

22. prosince roku 1919, se třem přátelům z Bílovic n/Svit. soudnímu úředníkovi Josefu Tesařovi, studentu pražské Akademie výtvarných umění Františku Koudelkovi a spisovateli Rudolfu Těsnohlídkovi při procházce bílovickým lesem přihodila zvláštní věc. Mezi kořeny vzrostlého smrku našli odložené sedmnáctiměsíční děvčátko Lidušku. Odložila jí tu svobodná matka Marie Kosourová, která se ocitla v těžké životní situaci. Muži nalezené děvčátko odnesli na místní četnickou stanici a četníci podnikli další kroky, aby bylo děvčátko zachráněno.
Osobní účast na příběhu malé Lidušky přiměla Rudolfa Těsnohlídka k hlubšímu zájmu o osudy opuštěných dětí. To, že k nálezu děvčátka došlo v době vánoční a pod smrkem, ho přivedlo na myšlenku uskutečnit sbírku pro opuštěné děti právě pod vánočním stromem. Věděl o konání podobné akce v dánské Kodani a touto myšlenkou byl natolik nadšen, že podnikl prostřednictvím novin a svých přátel další kroky k jejímu uskutečnění také u nás.
A tak mohl být 6.prosince 1924 v bílovickém polesí skácen mohutný smrk, který po převezení do Brna poprvé zazářil 13.prosince 1924 na náměstí Svobody, jako první vánoční strom republiky. Těsnohlídkův záměr byl naplněn již v roce 1929 . Peníze z dosavadních sbírek umožnily, že 8.prosince 1929 byl v Brně - Žabovřeskách otevřen Dětský domov Dagmar pro opuštěné děti.



Žádné komentáře:

Okomentovat

Milí hosté,
jestliže nemáte účet na google, tak pro vložení komentáře zvolte možnost
"název/URL" (pouze kdo máte blog či webové stránky) nebo
"anonymní" (ostatní) - v tomto případě zanechte i svůj podpis, abych věděla, kdo byl na návštěvě.

Přívěsky

 Blíží se závody , na které připravuji přívěsky pro malé závodníky.