Vánoční skořicové mini muffins
Přísady a příprava pro cca 20 ks mini muffins:
- 1 1/2 hrnku polohrubé mouky (hrnek = klasický, 250 ml)
- 1/2 hrnku cukru
- 2 čajové lžičky prášku do pečení
- 1/2 čajové lžičky soli
- 1/2 čajové lžičky drceného muškátového oříšku
- 1/2 čajové lžičky nového koření
- 1 vajíčko,lehce našlehané
- 1/2 hrnku smetany (nebo mléka)
- 1/3 hrnku rozehřátého másla
Náplň:
Nastrouhaná dvě větší jablka, promíchaná s cukrem a skořicí. Případně kapkou rumu.
Zdobení:
- 2 polévkové lžíce cukru
- 1/2 čajové lžičky mleté skořice
- 1/4 hrnu rozehřátého másla
Ve velké míse promícháme mouku, cukr, prášek do pečení, sůl, muškátový oříšek a nové koření. Dále přidáme lehce našlehané vajíčko, smetanu a rozehřáté máslo a celé dobře promícháme. Mícháme do té doby, než se ze všech promíchaných přísad stane jemná hmota. Formičky na muffiny vymažeme máslem a plníme je do 2/3 (těsto v troubě nakyne). Případně plníme do papírových mini formiček, které se nevymazávají. Po naplnění těstem do každé formičky přidáme necelou čajovou lžičku umíchané jablečné hmoty (lžičku s náplní ponoříme do těsta, podobně jako u přípravy mramorové bábovky)
Pečeme při max.teplotě asi tak 15-20 minut (průběžně můžeme testovat špejlí, zda nejsou upečené dříve).
Následuje zdobení. Upečené muffiny potřeme rozehřátým (horkým) máslem a posypeme cukrem ze skořicí a necháme vychladnout.
Pozn. Nemusí se plnit pouze do mini forem, samozřejmě lze použít tradiční velikost formiček, ale finální počet ks pak bude menší
Zázvorové perníčky
(30-40 perníčků),
150 g medu,
90 g jemného hnědého cukru,
30 g másla,
375 g mouky,
2 lžíce mletého zázvoru,
špetka mleté skořice,
špetka mletého hřebíčku,
špetka mletého kardamomu,
1 žloutek,
1 lžíce sody bikarbony
(30-40 perníčků),
150 g medu,
90 g jemného hnědého cukru,
30 g másla,
375 g mouky,
2 lžíce mletého zázvoru,
špetka mleté skořice,
špetka mletého hřebíčku,
špetka mletého kardamomu,
1 žloutek,
1 lžíce sody bikarbony
V pánvi smícháme med, cukr a máslo a zvolna zahříváme za stálého míchání, až se suroviny rozpustí. Odstavíme a necháme zchladnout. V misce smícháme 2/3 mouky, koření a žloutek s medovou směsí a dobře promícháme. V 1 lžíci vlažné vody rozpustíme sodu a přidáme do těsta. Pomalu přisypáváme zbývající mouku a vymícháme tuhé těsto. Vyválíme je na placku 1 cm tlustou a vykrájíme z ní perníčky. Na vymazaném plechu pečeme perníčky v troubě vyhřáté na 160 stupňů C - asi 10 - 12 minut. Po upečení je necháme vychladnout na mřížce.
Lískové oříšky v těstě
Ingredience:
- 250 g hladké mouky
- 150 g másla
- 20 g cukru moučka
- 1 vanilinový cukr
- 1 žloutek
Postup přípravy:
Vše smícháme, zpracujeme v hladké těsto, do kterého balíme lísková jádra. Po upečení obalíme v moučkovém cukru.
Kokosové rohlíčky
Připravíme si:
- 250 g mletého cukru
- 125 g másla
- 125 g kokosu
- 100 g polohrubé mouky
- 1 malou lžičku prášku do pečiva Dr. Oetker
Postup:
Vše zpracujeme v těsto, nelekněte se, že se trochu drobí nevadí to. Necháme aspoň 1 hod odpočinout a potom plníme formičky na rohlíčky. Nemastíme je ani nevysypáváme ! Dáváme jen trochu těsta, protože se v troubě krásně nafoukne a uvnitř jsou pak duté. Pečeme je v horké troubě - 200°C do zlatava. Hned teplé je opatrně vyklepneme, jdou pěkně ven. Po vychladnutí rožky máčíme v čokoládové polevě z 1 rozpuštěné čokolády - tyčinky Ledové kaštany a 50 g ztuženého tuku /Iva, Lukana/
Důlkové koláčky
Ingredience:
- 10 dkg změklého másla
- 10 dkg sádla
- 10 dkg moučkového cukru
- 2 žloutky
- 30 dkg hladké mouky
Postup:
10 dkg změklého másla, 10 dkg sádla a 10 dkg moučkového cukru třeme ve šlehači do pěny přidáme 2 žloutky a vyšleháme. Na vál prosejeme 30 dkg hladké mouky přidáme žloutkovou směs rychle zpracujeme v těsto. dáme na 1/2 hodinky odpočinou do chladna. Potom tvoříme malé kuličky, druhým koncem vařečky uděláme důlky. Koláčky potřeme rozšlehaným vajíčkem a omočíme v jemně strouhaných ořechách a důlky plníme marmeládou, nejlépe rybízovou. Naskládáme na plech na pečící papír a upečeme ve středně vyhřáté troubě. Vychladlé koláčky pocukrujeme
Pařížské rohlíčky
Těsto:
- 3 vejce
- 30 dkg vlašských ořechů
- 30 dkg moučkového cukru
- 2 lžíce mouky
Na pečící papír zdobícím sáčkem tvoříme rohlíčky. Rohlíčky pečeme raději 14 dní předem, aby změkly.
Poleva ( raději 2 dávky )
- 20 dkg čokolády na vaření
- 10 - 12 dkg tuku omega ( 100 % tuk)
Krém ( raději 2 dávky )
- 3 vejce
- 12 dkg cukru
- 3 dkg kakaa
1. Vše šlehat nad párou a nechat vychladnout
2. Ušleháme si 25 dkg másla a přidáme vychladlou kakaovou hmotu
3. Krémem zdobíme rohlíčky a polijeme kakaovou hmotou
Pečené "Rafaelo"
Ingredience
- 2 vejce
- 1 ¼ hrnku cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- 1 hrnek vlažného mléka
- 1 hrnek kokosu
- 1 vanilkový cukr
- 2 smetany
Postup
Rozšlehat vejce, 1 hrnek cukru a 1 vanilkový cukr. Do toho zamíchat hladkou mouku, prášek do pečiva a vlažné mléko.
Nalít na plech a posypat směsí z kokosu, 1 vanilkového cukru a ¼ l hrnku cukru.
Nalít na plech a posypat směsí z kokosu, 1 vanilkového cukru a ¼ l hrnku cukru.
Vše upéct do zlatova.
Ihned po upečení vylít na teplé těsto 2 smetany a nechat vychladnout.
Mandle v čokoládě
Příprava:
Oloupané madle nakrájíme na nudličky, upražíme na suché pánvi. Rozpustíme čokoládu na vaření s trochou 100% tuku. Do teplé čokolády vmícháme opražené nudličky mandlí v poměru: 1 díl čokolády, 2 díly mandlí a touto směsí plníme malé papírové košíčky. Necháme ztuhnout.
Tiramisu (po česku)
Ingredience
- 2 balíčky piškotů (dětské nebo cukrářské)
- 2 pomazánková másla
- 2 tekuté šlehačky (celkem 500 ml)
- 200 g moučkového cukru (nebo podle chuti)
- silná káva
- rum
Postup
Pomazánková másla, šlehačku a cukr vyšleháme v krém. Dno nádoby vyložíme piškoty namočenými v kávě s rumem. Navršíme část krému. Postup ještě jednou zopakujeme a navrch uhladíme zbytek krému.
Dáme do chladu na 24 hodin uležet. Před podávání posypeme kakaem.
Dáme do chladu na 24 hodin uležet. Před podávání posypeme kakaem.
Rafaelo nepečené
Ingredience
200g moučkového cukru 200g sušeného mléka 250g másla 1dcl teplé vody 150g strouhaného kokosu 4 velké dortové oplatky (neplněné) loupané mandle
Postup
Oplatky rozdrtíme, přidáme cukr, sušené mléko, teplou vodu, máslo a vše dobře promícháme. Necháme v ledničce vychladit. Touto hmotou obalujeme jednotlivé mandle a tvoříme kuličky, které obalujeme v kokosu. Můžeme obalovat ve strouhané čokoládě, nebo v mletých oříšcích. Hotové kuličky vkládáme do papírových košíčků.
Ořechová placka
Ingredience
- 1 kelímek šlehačky
- 2 kelímky hladké mouky
- 4 celá vejce
- 1 kelímek cukru krupice
- 1 prášek do pečiva
- špetka soli
- citronová kůra
Dáme péci na vymazaný a vysypaný plech asi na 15 minut.
Nádivka:
13 dkg másla, 1 kelímek cukru krupice, 4 lžíce vlažného mléka, 20 dkg ořechů nahrubo nasekaných (můžou být i normálně namleté).Vše smícháme, dáme na zapečenou placku dopéci asi na 10 minut
Zázvorky - staročeské vánoční cukroví
Ingredience:
- 560 g hladké mouky
- 500 g cukru moučka (myslím, že se nic nestane,když se dá méně)
- 4 celá vejce
- 30 g mletého sušeného zázvoru
- 1 prášek do pečiva
- kůra z 1/2 citronu
Postup:
Všechny suroviny smícháme a na vále a vypracujeme poměrně tuhé, hladké těsto. Vyválíme asi 3 mm silnou placku. Vykrajujeme různé tvary (původně tzv. zázvorky - tvar podobný mořskému koníkovi?), které necháme do druhého dne odležet. Druhý den pečeme na pečícím papíru ve středně vyhřáté troubě téměř do zlatova. Cukroví Vám náááádherně provoní byt a má příjemnou, jemně pikantní chuť po zázvoru. Zajímavé zpestření!
Žádné komentáře:
Okomentovat
Milí hosté,
jestliže nemáte účet na google, tak pro vložení komentáře zvolte možnost
"název/URL" (pouze kdo máte blog či webové stránky) nebo
"anonymní" (ostatní) - v tomto případě zanechte i svůj podpis, abych věděla, kdo byl na návštěvě.