úterý 27. února 2007

Dnes se ptám co víte o kaviáru?

........................................................Co je kaviár a co o něm víš?


V komentáři připiš vše, co o kaviáru víš.

Kaviár jsou rybí jikry a v mnoha zemích je považovaný za pochoutku. Cena kaviáru záleží na druhu ryby a na množství použité soli a konzervačních látek. Čím méně těchto látek obsahuje, tím je jeho cena vyšší a doba trvanlivosti kratší. Nejkvalitnější kaviár pochází z Íránu a z Ruska
Jako pravý kaviár se označuje ten, který je z jeseterovitých ryb. Jikry jesetera jsou drobné a mají šedočernou až černou barvu. Nejdražší a největší pravý kaviár pochází z vyzy velké. Pravý kaviár je v dnešní době stále vzácnější. Může za to velký úbytek jeseterovitých ryb v důsledku velkého výlovu v poslední době.
Jako nepravý kaviár jsou označovány všechny druhy, které nejsou vyrobené z jiker jeseterovitých ryb. Jedná se o jikry candáta, lososa, kapra, lipana, tuňáka a dalších mořských i sladkovodních ryb. Z málo vyvinutých jiker a těch, které během solení a úpravy popraskaly, se vyrábí méně kvalitní lisovaný kaviár.





Jeseter (Acipenser) je rod chrupavčitých ryb. Vyznačuje se protáhlým tělem pokrytým velkými kostěnými štítky, které se nacházejí v pěti podélných řadách - jedna na hřbetě, jedna na každém boku a dvě na břišní straně těla.Ocasní ploutev je značně nesouměrná, horní lalok je výrazně delší než spodní. Rypec je značně protáhlý a je opatřen čtyřmi vousky.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Milí hosté,
jestliže nemáte účet na google, tak pro vložení komentáře zvolte možnost
"název/URL" (pouze kdo máte blog či webové stránky) nebo
"anonymní" (ostatní) - v tomto případě zanechte i svůj podpis, abych věděla, kdo byl na návštěvě.

Přívěsky

 Blíží se závody , na které připravuji přívěsky pro malé závodníky.