úterý 27. února 2007

Dnes se ptám co víte o kaviáru?

........................................................Co je kaviár a co o něm víš?


V komentáři připiš vše, co o kaviáru víš.

Kaviár jsou rybí jikry a v mnoha zemích je považovaný za pochoutku. Cena kaviáru záleží na druhu ryby a na množství použité soli a konzervačních látek. Čím méně těchto látek obsahuje, tím je jeho cena vyšší a doba trvanlivosti kratší. Nejkvalitnější kaviár pochází z Íránu a z Ruska
Jako pravý kaviár se označuje ten, který je z jeseterovitých ryb. Jikry jesetera jsou drobné a mají šedočernou až černou barvu. Nejdražší a největší pravý kaviár pochází z vyzy velké. Pravý kaviár je v dnešní době stále vzácnější. Může za to velký úbytek jeseterovitých ryb v důsledku velkého výlovu v poslední době.
Jako nepravý kaviár jsou označovány všechny druhy, které nejsou vyrobené z jiker jeseterovitých ryb. Jedná se o jikry candáta, lososa, kapra, lipana, tuňáka a dalších mořských i sladkovodních ryb. Z málo vyvinutých jiker a těch, které během solení a úpravy popraskaly, se vyrábí méně kvalitní lisovaný kaviár.





Jeseter (Acipenser) je rod chrupavčitých ryb. Vyznačuje se protáhlým tělem pokrytým velkými kostěnými štítky, které se nacházejí v pěti podélných řadách - jedna na hřbetě, jedna na každém boku a dvě na břišní straně těla.Ocasní ploutev je značně nesouměrná, horní lalok je výrazně delší než spodní. Rypec je značně protáhlý a je opatřen čtyřmi vousky.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Milí hosté,
jestliže nemáte účet na google, tak pro vložení komentáře zvolte možnost
"název/URL" (pouze kdo máte blog či webové stránky) nebo
"anonymní" (ostatní) - v tomto případě zanechte i svůj podpis, abych věděla, kdo byl na návštěvě.

Léto budiž pochváleno..

Krásné počasí, na mě vedro až moc, práce venku je úmorná. Dnes synek přijel poskládat dřevo, ale  na tom sluníčku je to tak o úpal. Přes obě...