středa 20. února 2008

Zatmění měsíce

O dnešním úplném zatmění měsíce jste jistě zaslechli v médiích. Tato úchvatná podívaná začne nad ránem ve 4 hodiny a potrvá do 4 hodin 51 minut. Nevím kolik z vás si nenechá tuto podívanou ujít ale já si na ni přivstanu.
Tady začíná popis jednoho takového zatmění. Je úplňková noc. Krásně kulatý Měsíc se na obloze objevil ve chvíli, kdy se pod západním obzorem schovalo Slunce. Náš nejbližší vesmírný soused se dostává stále výše nad obzor a svým kouzelným svitem definitivně přebírá vládu nad nocí. Najednou se začíná u východního okraje měsíčního disku objevovat stín, který nemilosrdně ukrajuje bílý kotouč. Zhruba po hodině už celý Měsíc tone ve zvláštním načervenalém stínu. Nejedná se o zlé znamení nebes, ale o astronomický úkaz zvaný zatmění Měsíce.
Nejkrásnějším doplňkem zatmělého Měsíce je bezesporu jeho kouzelné zabarvení. To však stejně jako jeho jas není vždy stejné. Stačí nahlédnout do starých kronik a dovíme se, že zatmění nebyla vždy barevná. Tak například o úkazu z 2. dubna 1056 se v Belgické kronice píše, že Měsíc byl téměř po dvě hodiny černý jako vyhaslý uhel. Ztmavnutí zemského stínu mohou způsobit zvláště silné vulkanické erupce obohacující vrstvu stratosféry (výška 10 až 45 km) o aerosoly síry, které pohlcují sluneční světlo.
Nad komentáři najdete anketu, kam můžete napsat, jestli jste zatmění sledovali.
Pokud vás zajímá víc, najdete to na www.national-geographic.cz , kde jsem čerpala.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Milí hosté,
jestliže nemáte účet na google, tak pro vložení komentáře zvolte možnost
"název/URL" (pouze kdo máte blog či webové stránky) nebo
"anonymní" (ostatní) - v tomto případě zanechte i svůj podpis, abych věděla, kdo byl na návštěvě.

Veselé Velikonoce

 Všem mým příznivcům přeji veselé Velikonoce a krásné jaro prožité na zahrádkách, v přírodě a hlavně v poklidu.