pátek 14. dubna 2017

Velikonoční hodování

Končí půst a k Velikonocím také patří dobré jídlo. Přijedou vnoučata a já pro ně moc ráda vařím a tak jsem si u řezníka objednala na sváteční polévku morkové kosti. Moje maminka vařívala hovězí vývar a vždycky k hovězímu hrudí nebo žebrům koupila i morkovou kost. Jako malá holka jsem netrpělivě čekala až bude vývar hotový a maminka mně na krajíček chleba vyklopila morek z kosti, já jsem si ho posolila a to byla největší pochoutka. Někdo z vás by si mohl říct, že takový morek je kalorická bomba a nepatří do zdravého jídelníčku. Můžu vás uklidnit, že to není vůbec nezdravé, ba naopak. Posbírala jsem nějaké informace na netu a tak se o ně s vámi podělím.
Zas tak velký nutriční zločin to kupodivu není - dominantní složkou morku je samozřejmě tuk, skladba příslušných mastných kyselin ale není zas tak hrozná - zhruba polovinu z obsahu tuku tvoří sice nasycené mastné kyseliny, které jsou považovány za mírně negativní, jen o něco menší obsah ale tvoří mononenasycené kyseliny, které jsou naopak vnímány pozitivně a třeba takové transmastné kyseliny považované za nejvíce škodlivé pro lidský organismus neobsahuje morek vůbec. To je překvapení, že?
Kosti a morek ve vývaru hrají velmi důležitou roli nejen pro samotnou chuť vývaru, ale také pro naše zdraví. Například:

Kosti: jsou bohatým zdrojem vápníku a fosforu. Obsahují také sodík, hořčík, síru, draslík a křemík.
Morek (kostní dřeň) : je bohatým zdrojem vitamínů A a K2, omega 3 a omega 6 mastných kyselin, železa, zinku, selenu, bóru, a manganu. Kostní dřeň obsahuje také konjugovanou kyselinu linolenovou.
Pojivové tkáně: jsou bohatým zdrojem glukosaminu a chondroitinu, které poslouží při zánětu kloubů (artritídě). Přidávají se do potravinových doplňků.

Tak tolik o důležitosti vývarů z kostí. A teď k lastnímu vývaru z mé kuchyně.

Dvě morkové kosti
asi 30 dkg hovězího hrudí
pepř, nové koření, bobkový list
oloupaná cibule,
2 stroužky česneku
kořenová zelenina
strouhanku z jednoho rohlíku

Vařila jsem čtyři hodiny mírným varem a získlala jsem krásně čirý a silný vývar. Neodolala jsem a část morku z kosti jsem si namazala na chleba. Ze zbytku jsem udělala knedlíčky do polévky. Ty maminka nedělávala. Jak by taky mohla, když jsem morek snědla ještě před obědem. Našla jsem si recept na knedlíčky na netu. Oni tam neměli česnek, ale mně se to zdálo být bez česneku fádní, tak jsem tam dva menší stroužky nastrouhala.

Morek jsem rozmačkala, přidala jsem vejce, majoránku, sůl , mletý pepř, česnek a strouhanku . Tak jak dělám játrové knedlíčky. Strouhanky je potřeba tolik, aby se knedlíčky pěkně tvarovaly.

Do scezeného vývaru jsem nakrájela libové maso na malé kostičky a zavařila domácí nudle. Knedlíčky se zavaří do polévky až nakonec, asi na pět minut varu. To budou vnoučata čubrnět, morkové knedlíčky budou pro ně novinka, ale protože jsou všichni na nudličkovou polévku vysazení, jistě jim to bude chutnat.

Polévka už je vychlazená a je v lednici. Tam zůstane až do sobotního oběda.

Nezůstala. První vnuk dorazil už dnes a tak byl první, kdo polévku ochutnal.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Milí hosté,
jestliže nemáte účet na google, tak pro vložení komentáře zvolte možnost
"název/URL" (pouze kdo máte blog či webové stránky) nebo
"anonymní" (ostatní) - v tomto případě zanechte i svůj podpis, abych věděla, kdo byl na návštěvě.

Přívěsky

 Blíží se závody , na které připravuji přívěsky pro malé závodníky.