sobota 10. října 2020

Křepelky

Dnešním dnem jsme se stali chovateli japonských křepelek. Přišli jsme k tomu jako slepí k houslím. Přivezl nám je syn našeho souseda, protože už se o ně nechtěl nebo nemohl starat. Nezkoumala jsem to a tak ani nevím jakého jsou stáří ani pohlaví, ale předpokládám, že je neměl na chov, aby si sám líhl kuřata, tak to budou všechno slepičky. Je jich pět a jsou to takové roztomilé kuličky. Zatím budou ubytované na dvorku, kde zůstala voliéra po chameleonovi, kterého tam měl přes léto ubytovaného vnuk Michal. Hned jak ukončíme výkrm posledních dvou kačen a dvou hus, přestěhujeme křepelky do kurníku. Tam jim bude teplo. Ideální teplota pro zdárný chov a snůšku je 15 - 20 °C. Zatím je mám na starosti já, protože za nimi nemusím chodit po schodech, nedělá mně to problém. Naopak. Je to pro mě zpestření a v dnešní době, kdy neustále posloucháme jak se Covid rychle šíří, všechno se hroutí a co všechno nám hrozí, je to pro mě světlo na konci tunelu. Baví mě se o zvířátka starat a dělá mně to tradost. Nemusím tolik myslet na to, co by nás mohlo potkat. 

A toto jsou ty naše nové krasavice. Jsou zahrabané v seně, tak nejsou vidět všechny.



Našla jsem na internetu informace o chovu a při té příležitosti i něco o výživové hodnotě křepelčích vajec i masa. Ráda se s vámi podělím. Křepelčí vejce jsou nejen velmi chutná, ale jsou přímo nabita zdravím. Jsou sice pětkrát menší než slepičí, ale obsahují dvojnásobné množství vitamínu A, B1 a B2.

Křepelečí vejce mají vysokou výživovou hodnotu a pomáhají proti alergiím, cévním onemocněním i dalším civilizačním chorobám. Jejich konzumace se doporučuje dětem i dospělým s oslabenou imunitou a těhotným ženám. Obsahují pětkrát více fosforu, draslíku a železa než vejce slepičí. Mají tvrdší a silnější skořápku a tak nehrozí ani salmonela, která by mohla přes skořápku proniknout do obsahu vajíčka. Gurmáni znají chuťové přednosti vajíček i masa křepelek. Tak na to jsem i já zvědavá. Jedla jsem je jen jednou a to už je hodně dávno.








16 komentářů:

  1. Křepelky vůbec na chov neznám, my jsme doma mívali jeden čas perličky. Jsou hodně odolný, ale lítavý, ale mají moc dobré maso, něco mezi kuřecím a divokou kačenou. Krátký, no prostě mňam. U nás dneska trošku vykukuje sluníčko, ale je slabý přímrazek. Snad už budu moci na zahrádku, abych všechno konečně dodělala. Včera byly přeháňky a chladno, už se musí topit bez toho se už nedá být. Věrka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Perličky byl sen mého muže, ale ony hrozně řvou a tobychom se sousedy nevydrželi. Dnes je u nás krásně, sice se honí mraky , ale sluníčko vykukuje, takže příjemný den.

      Vymazat
  2. Také jsme křepelky chvíli měli. Ale pak jsme je dali známým. protože nemáme teplý kurník a vytápět kůlnu kvůli pár ptáčkům nám přišlo neefektivní.
    Vajíčka jsou výborná, ale na míchanici jich potřebuješ opravdu hodně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My máme zateplený kurník, tak doufám, že se jim tam bude dařit.Ta vajíčka jsou na zpestření jídelničku. Na míchanici to není. Na ozdobu talíře na tvrdo uvařené, ale jinak budou spíš pro zábavu.

      Vymazat
  3. Jitu, ať se křepelkám u vás daří a ať Ti přináší radost.
    Měj pěknou neděli.

    OdpovědětVymazat
  4. Doufám, že bude.Zatím se tváří spokojeně.

    OdpovědětVymazat
  5. Křepelčí vajíčka jsou občas k dostání v obchodě, ale jsou moc malá a nikdy jsem je nejedla. No, malý opeřenec nemůže mít vejce jak slepice, že ☺ . Ovšem perličky jsem zažila, v mé práci je tam choval jeden náš spoluzaměstnanec, bylo zajímavé je pozorovat. Měl jen dva kusy, tam na to nebyly moc podmínky, ale toho křiku, co ti dva opeřenci produkovali - to bylo za celé hejno. Nakonec ten "chov" zlikvidoval. U vás se křepelkám bude určitě dařit, podmínky na to mají. Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Před perličkama se odstěhují i potkáni. Říká se to, ale nevím, co je na tom pravdy. Ale ten křik co produkují perličky, by vystěhoval i mě. V tom jsme s manželem za jedno nebyli. Můj hlas měl větší váhu :-D

      Vymazat
  6. Jituško, přiznávám se, že prvně vidím křepelky v celé kráse, i když jen na fotce. Taky jsem je nikdy nejedla a ani nevím, kde by byla k sehnání. Děláš záslužnou činnost nejen pro křepelky, ale i pro vaše zdraví.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kde se dostane křepelčí maso nevím, možná u nějakého farmáře, ale vajíčka se koupit dají i v supermarketech.

      Vymazat
  7. To je dobře, že jste se o chudinky křepelky postaraly, u vás se budou mít určitě dobře. Já znám pouze kropenatá křepelčí vejce z obchodu, jinak o nich nevím nic, zdravím ☺

    OdpovědětVymazat
  8. U tebe jim bude určitě dobře, Jitko :-))) ! A Tobě budou dělat radost.

    OdpovědětVymazat
  9. No teda, jsi chvatelka křepelek. Máš pravdu, jejich vajíčka jsou hoooodně zdravá. o masu toho moc nevím. Ale jistě bude křehoučké a dobroučké.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zatím hledám informace na internetu. Do velkého chovatelství se pouštět nebudu, na to už jsem stará, ale mrzí mě, že jsem do toho nešla dřív.

      Vymazat
  10. Člověk se učí celý život.O křepelkách toho moc nevím.
    Přeji krásný víkend ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky přeji pěkný víkend. U nás chvíli svítilo sluníčko a už je zase pod mrakem.

      Vymazat

Milí hosté,
jestliže nemáte účet na google, tak pro vložení komentáře zvolte možnost
"název/URL" (pouze kdo máte blog či webové stránky) nebo
"anonymní" (ostatní) - v tomto případě zanechte i svůj podpis, abych věděla, kdo byl na návštěvě.

Loupáčky

500 g  hladké mouky 230 ml  mléka (pokojová teplota nebo vlažné) 100 g  změklého másla 75 g  cukru 1  vejce (pokojová teplota) 30 g  čerstvé...