čtvrtek 29. října 2020

Podzimní výlet do Brna.

Na dnešní den připadla kontrola ve Vojenské nemocnici Brno. Zatím jen odběry krve, ale šlo to velmi rychle. Byli jsme tam jen tři, takže to šlo ráz na ráz. Cestou tam začalo pršet a lilo celou dobu. Chtěla jsem využít čas a tak jsme se stavili na hřbitově zapálit svíčku a vyměnit věneček za srdíčko, které poslala Míšova přítelkyně. Přesto, že je ještě pár dní do Dušiček, na parkovištích bylo plno a na hrobech už taky svítily svíčky a kytic tam bylo nepřeberně. Někde to vypadalo jako na střelnici. Ne každý uznává, že méně je více, ale když každý chce za sebe nechat nebožtíkovi na hrobě nějaké kvítí, nejde to jinak. My máme urny mých rodičů a vnuka uloženy v kolumbáriu a tam se naštěstí nedá moc experimentovat. Je to funkcionalistická stavba, postavená v roce 1926 - 1929 podle návrhu architekta Ernsta Wiesnera, která je zařazena jako národní kulturní památka a tak tam mají památkáři hlavní slovo. Kdo tuto památku nezná, může se podívat na pár fotografií zde.

A toto je výklenek na osm uren uzavřený mramorovou deskou podle požadavku památkářů. Tato část kolumbária je za hlavní budovou a mezi fotografiemi z odkazu chybí.



A teď pár fotek z cesty z Brna. Příroda čaruje a vytváří nádherně barevné obrazy, které se ovšem z auta moc dobře nefotí. Zvlášť, když prší a je pošmourno. Přesto jsem něco ulovila. 


Televizní vysílač Kojál a jeho stožár s anténami šimrá mraky nabité vodou.


A toto už je místní rozhledna Kopaninka.Tady už tolik nepršelo.


A to už jsme skoro doma.






A že je u nás zdravé životní prostředí dokazuje i tento malý tvoreček, mlok skvrnitý (Salamandra  salamandra). Mlok skvrnitý je robustnější obojživelník protáhlého tvaru s krátkými končetinami, který obývá výhradně vlhké lesní lokality, louky nebo pole, mnohdy v blízkosti vodních toků. Tento mrňous se z nějakého důvodu rozhodl brouzdat v trávě právě před naším domem. Nejspíš je tady při letošních deštích dostatečně vlhko.  







                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     

 


5 komentářů:

  1. Zrovna dnes je (už letité) výročí úmrtí mého otce. Ovšem na hřbitově jsme dnes nebyli, ale už před pár dny. Jednak bylo lepší počasí, u nás dnes pršelo a pak kvůli tomu, že se chceme vyhnout hřbitovu plného lidí. Jinak se starám už dlouho o dva hroby, do nedávna o tři a vím, co to znamená. Tito naši zesnulí mají "štěstí", že má na ně kdo vzpomínat a o hroby se postarat. Fotky z auta máš pěkné, já také celkem často fotím jako spolujezdec. Hanka

    OdpovědětVymazat
  2. My jsme hřbitovi vyřešili již minulý týden v pátek, chtěla jsem se vyhnout návalu lidí a zmatku při vyjíždění z parkoviště. Povedlo se, bylo tehdy pohodové počasí. Dnes sice pršelo, ale výlet do barevného podzimního lesa jsme stihli ještě bez deště, bylo nádherně barevno, při návratu pár kapek spadlo.
    Fotky máš Jituš opravdu podzimně barevné, focení z auta znám, občas se to dá i použít. ☺

    OdpovědětVymazat
  3. Dnes pršelo dokonce i u nás. Naši rodiče chtěli spolu rozsypat, tak půjdu na loučku zapálit svíčku asi zítra. Ty se, Jitko, drž. V tomhle počasí není moc příjemné cestovat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nebylo zbytí. Po třech měsících jsme museli na odběry krve a příští týden jdeme opět, to už k panu doktorovi na internu. Taky z toho nemám radost, ale snad jsme tam nic nechytli. Dodržovali jsme nastabvená pravidla a stejně tak lidi které jsme v nemocnici potkali. Všude možnost dezinfekce, tak víc jsme pro to udělat nemohli. Dnes jsem nechtěla vařit, že si koupíme oběd v restauraci a je uzavřená. Ne kvůli opatřením vlády, ale nejspíš je tam už taky virus. Nevydávají ani okýnkem.To mě děsí víc. Zatím se to naší obci vyhýbalo a teď je v každé okolo nás pár výskytů.

      Vymazat
  4. Zítra má náš syn výročí, tak se také chystáme na hřbitov. Doufám, že nebude pršet. Měli jsme tu od středy vnoučata, tak jsme se na hřbitov nedostali, navíc pršelo.
    Já byla v pondělí na kontrole na endokrinologii, v čekárně jsme byli jen dva a dodržovali jsme odstup. Rouška je již samozřejmost. Tak snad také dobré.

    OdpovědětVymazat

Milí hosté,
jestliže nemáte účet na google, tak pro vložení komentáře zvolte možnost
"název/URL" (pouze kdo máte blog či webové stránky) nebo
"anonymní" (ostatní) - v tomto případě zanechte i svůj podpis, abych věděla, kdo byl na návštěvě.

Přívěsky

 Blíží se závody , na které připravuji přívěsky pro malé závodníky.