pondělí 18. ledna 2021

Stříhání křepelčích vajec.

 Specielně pro Janku jsem dnes nafotila stříhání křepelčích vajíček. Tedy já jsem nefotila, já jsem stříhala a focení se ujal manžel. Je to legrační, ale bez těch nůžek je rozklepávání těch prťavých vajíček složitější. Ona mají pod skořápkou tu blanku tuhou a ta se musí něčím propíchnout a proto ten zub na nůžkách.

Tak Jani, tady to je a pro ty z vás, kdo by si je chtěl opatřit, tak je mají v obchodech s chovatelskými potřebami. 






Vajíčka mají tuhou blánu i tvrdou skořápku, proto nejsou ani náchylná k salmonelóze. Z mého pohledu je to malý zázrak.

A ještě poznámka k těm vajíčkům co jsem nakládala. Jsou moc dobrá. Když mě honí mlsná, tak si ze dvě vylovím ze sklenice a pošmáknu si. Když jsem hledala nějaký způsob jak je uchovat, našla jsem, že se nakládají o Velikonocích slepičí vejce, když donesou kluci domů hodně vymrskaných vajec. 


8 komentářů:

  1. Je to tedy nimračka, ale asi to pomáhá, jak se do vajíček dostat. :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Nestačím zírat, Jitko :-)))))

    OdpovědětVymazat
  3. Jituš, moc děkuji za názornou ukázku. Ta vajíčka jsou opravdu mrňavoučká. In natura jsem je ještě neviděla.A zdá se z fotky, že mají i silnější skořápku. A nebo je to ta blanka? Obdivuji tě, do čeho všeho ty se dáš a co všechno vymyslíš a dovedeš.....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, to není ani můj výmysl ani moje zásluha. Je pravda, že jsem Karla přesvědčila, že chovat 5 křepelek, z nichž jsou 4 kluci, nemá cenu a iniciovala jsem a taky sehnala to dedmnástičlenné družstvo holek.Chodí k nim Karel a večer mně hlásí počet snesených vajíček.Včera například snesly každá jedno. Zajímavé je, že snášejí až večer. Sbírají se až po jednadvacáté hodině. Chov asi příliš rentabilní nebude, protože holky hodně sežerou a musíme jim v kurníku přitápět a svítit, ale je to hlavně pro radost a zdraví rodiny. My, staříci už moc k radosti nepotřebujeme. Jak se rozjaří, musíte s Pepou přijet. Nebo kdyby jste s klukama jeli bobovat a sáňkovat, tak zazvoňte.O víkendu se sem stěhuje celý Prostějov a půlka Olomouce, něco z Vyškova, tak vy už to moc nezhoršíte a my už vás nenakazíme, máme to za sebou.:-D

      Vymazat
  4. Takové koníčky pro radost jsou krásné.
    Přeji pěkný den ☺

    OdpovědětVymazat
  5. Jéé, tak to by mně asi vůbec nenapadlo, spíš jsem se klonila k těm knotům. Jak jsou lidé nápadití. Hodně zdaru při chovu. Věrka.

    OdpovědětVymazat
  6. To je teda "drbačka". Ale stojí to za to. Vajíčka jsou zdravá.

    OdpovědětVymazat

Milí hosté,
jestliže nemáte účet na google, tak pro vložení komentáře zvolte možnost
"název/URL" (pouze kdo máte blog či webové stránky) nebo
"anonymní" (ostatní) - v tomto případě zanechte i svůj podpis, abych věděla, kdo byl na návštěvě.

Veselé Velikonoce

 Všem mým příznivcům přeji veselé Velikonoce a krásné jaro prožité na zahrádkách, v přírodě a hlavně v poklidu.