sobota 25. dubna 2009

Anglické pelargónie

Letos jsem si koupila i anglické pelargónie. Protože s jejich pěstováním nemám dobré zkušenosti, něco jsem si o nich vyhledala. Poprvé, když jsem si je koupila, nepřežily zimu.Nemám pro uchovávání pelargónií dobré podmínky. Tam, kde je světlo, je i teplo. A kde by jim vyhovovala teplota, tam zase není světlo. Tak uvidím, jestli se mi letos povede je uchovat. Mám jen čtyři sazenice a ty se vejdou na okno garáže, kde nemrzne a světla tam budou mít dostatek.

Většina přírodních druhů pelargonií pochází z oblastí zimních dešťových srážek, kde rostliny po letním suchu a prvních podzimních deštích začínají růst. Těmto všem rostlinám částečně odpovídá postup přezimování známých okrasných velkokvětých tzv. anglických pelargonií Tato skupina pelargonií z jihozápadní Afriky, vyžaduje přes zimu chladnější prostředí s teplotou mezi 8-12 °C, slabší zálivku , občas mlžení, ale také hodně světla. Rostliny přes zimní dobu obrážejí a plný růst a kvetení prodělávají na jaře. v tomto období zvýšíme zálivku.Nejvhodnějším prostředím pro přezimování jsou hodně světlá místa, chráněná před mrazem. nejlépe vyhovuje méně vytápěný skleníček, zimní zahrada, okna chladnějších bytů, verandy apod.
Po přesázení začátkem jara se zvýší teplota a zálivka.

Toto jsou moji noví krasavci.





Pro přezimování veškerých pelargonií nejsou vhodné tmavé garáže a sklepy, tmavé chodby a místnosti, zvláště pokud je tam vyšší teplota. V teplém prostředí se snaží pelargonie růst, při nedostatku světla tvoří pouze tenké, dlouhé, nedostatkem chlorofylu nevybarvené výhonky a tím se rostlina silně vyčerpává. Teplota nemá kolísat a podle potřeby je vhodné i v zimě větrat.

Rady na přezimování jsou vybrány z textu knihy
Pěstuje pelargonie, Bohumil Bradna, Mgr. Jan Gratias


Žádné komentáře:

Okomentovat

Milí hosté,
jestliže nemáte účet na google, tak pro vložení komentáře zvolte možnost
"název/URL" (pouze kdo máte blog či webové stránky) nebo
"anonymní" (ostatní) - v tomto případě zanechte i svůj podpis, abych věděla, kdo byl na návštěvě.

Přívěsky

 Blíží se závody , na které připravuji přívěsky pro malé závodníky.