čtvrtek 23. června 2011

"Šťastná to žena"

Její okřídlený výrok "šťastná to žena" je dodnes hojně používán v přeneseném významu, třeba i jako tajná touha mladších po moudrosti, vnitřní spokojenosti a vyrovnanosti ve stáří. Tato osoba byla totiž mnohem více, než jen tou laskavou a stařenku obdivující zámeckou paní, ale osobou se zajímavým životním osudem a významným vlivem na dění v tehdejší Evropě. V soukromí střídmá, avšak na veřejnosti velice okázalá. Často na sebe nechávala druhé čekat, její účast kdekoliv nebyla nikdy jistá, ale když už přišla, dokázala být natolik okouzlující, že jí všechno prošlo. Byla nejen krásná, ale také nesmírně inteligentní. Letos uplyne 170 let od jejího úmrtí.
Tato žena byla totiž významná rakouská a slezská šlechtična a politička. Politice se věnovala ze své záliby a díky ní se seznámila s nejvlivnějším politikem té doby, rakouským politikem, se kterým měla po mnoho let intimní poměr a marně usilovala o to, aby s ním uzavřela manželství. Přesto pak manželský svazek vévodkyně uzavřela hned třikrát, ale ani jeden z nich nebyl šťastný. Svou jedinou dceru Gustavu měla dokonce jako nemanželské dítě se švédským generálem Gustavem Armfeltem a podle historických pramenů její porod byl prý velice těžký a ona po něm zůstala již dále neplodná.

V minulé hádance jsem vás připravila o chvilku napětí i když rozluštit ji nebylo těžké. Ani dnes to nebude těžké. Naši neznámou jistě všichni poznáte, ale možná odhalit jejího milence by mohlo být malinko těžší. Takže, kdo je ona vévodkyně a kdo její milenec?

Žádné komentáře:

Okomentovat

Milí hosté,
jestliže nemáte účet na google, tak pro vložení komentáře zvolte možnost
"název/URL" (pouze kdo máte blog či webové stránky) nebo
"anonymní" (ostatní) - v tomto případě zanechte i svůj podpis, abych věděla, kdo byl na návštěvě.

Přívěsky

 Blíží se závody , na které připravuji přívěsky pro malé závodníky.