sobota 26. ledna 2013

Rozkvetlý amarylis

Rozkvetl amarylis. Pro ty z vás, kteří se chcete těšit z krásného květu této rostliny a nemáte zkušenosti s pěstováním, přidávám i pár rad. Nejdříve však můj amarylis jak postupně rozkvétal.

Včera večer...



Dnes ráno..





A teď tedy těch několik rad.

Pokud nemáte doma vypěstovanou květinu, ale chcete začít pěkně od začátku nakoupením cibulek, pak postupujte následovně. Cibulky Amarylisu je nejlépe zakoupit na podzim. Většinou zakoupíte nezasazenou cibuli. Zasaďte cibuli do květináče tak, aby část cibule byla nad povrchem zeminy a k okraji květináče by nemělo být víc zeminy, jak na tloušťku prstu. Najděte tmavé a chladné místo ve vašem sklepě, kde je uskladníte. Nejvhodnější teplota pro uskladnění se pohybuje kolem 17°C. Jakmile se během zimy objeví poupě, ( většinou v lednu ) které vyrazí z cibule, přeneste květináč s rostlinkou na světlo a teplo.
Nejlépe se ji bude dařit na okně, obráceném na jih. V této fázi by měla být teplota kolem 20°C a po celou dobu je důležité udržovat půdu mírně vlhkou. Rostlinu zalévejte každý den a jednou týdně přihnojte. V květnu, po zmrzlících, můžete rostlinu postavit ven na sluníčko.
Uvádí se, že životnost květů v domácím prostředí se pohybuje kolem několika týdnů. Poté listy začnou žloutnout a opadat. Jakmile opadají listy, je třeba omezit zálivku. Oschlé a uvadlé květy odstraňujte.
Já nechávám rostlinu venku na zahradě až do doby, než začnou první mrazíky. Pak cibuli přesadím do nové zeminy a opět uložím do sklepa. Až přijde její čas, opět vynesu na světlo denní...

Žádné komentáře:

Okomentovat

Milí hosté,
jestliže nemáte účet na google, tak pro vložení komentáře zvolte možnost
"název/URL" (pouze kdo máte blog či webové stránky) nebo
"anonymní" (ostatní) - v tomto případě zanechte i svůj podpis, abych věděla, kdo byl na návštěvě.

Přívěsky

 Blíží se závody , na které připravuji přívěsky pro malé závodníky.