úterý 25. března 2014

Drozd se zabydlel

Náš milý drozd dokončil své dílo v rekordním čase. Byl hotov už včera večer, ale teprve teď jsem stavbu jeho rodinného domu nafotila. Musím uznat, že je to ptáče přičinlivé a pečlivé. Žádné vrabčí hnízdo, ale pěkně, čistě upletené hnízdečko. Už se těším, že jestli mu to kočka nebo kuna nezničí, budu mít co pozorovat. A vy se mnou, formou reportáží.







Teď už chybí jen to, aby si přivedl nevěstu, ta snesla vajíčka a zahřívala je.

Musím článek doplnit, protože se mi dostala další informace. Tak děvčata, žádný drozd - chlap nestavěl hnízdo, ale drozdice si ho vystavěla sama. Je to klasika. Aby měla kam snést vejce, musí se postarat o hnízdo.Podobnost čistě náhodná. Tak to mě zajímá, co v té době dělá drozd - chlap. Možná si myslí, že už má splněno a oddává se někde radovánkám s jinou drozdicí. Musím se zeptat odborníka. Když se to dozvím, dám zase vědět.Mrkající

Tak už vím. Měl by to být drozd zpěvný, existuje ješte drozd brávnik, ale ten je větší a pestřejší. Co dělá sameček?
No přece " pomáha". Sedí opodál a celou dobu samičce zpívá, má to být něco jako "cit cit" a sem tam to vrzne, má to být podobné flétně. Samička snese denně jedno vejce, ale zasedne až je snůška hotová, aby se pak mlaďátka vylíhla tak za 14dnů najednou. No a tehdy uz konečně nastupuje chlap a samičku krmí a pomáhá potom krmit mlaďata. Asi za 14 dnů vyletí, ale ještě je krmí na stromě. Snáší až 3x ročně. Chlapi mají plus, jsou vždy jen s jednou samičkou.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Milí hosté,
jestliže nemáte účet na google, tak pro vložení komentáře zvolte možnost
"název/URL" (pouze kdo máte blog či webové stránky) nebo
"anonymní" (ostatní) - v tomto případě zanechte i svůj podpis, abych věděla, kdo byl na návštěvě.

Floxy a ostaní květena

 Aby to dnes nebylo jen o slepicích tak ještě pár obrázků ze zahrady.