středa 29. dubna 2015

Pesto z medvědího česneku

Dnes jsem dostala od sousedky košíček listů medvědího česneku. Každý rok jsem z něho dělala špenát. Trochu povařila, rozmixovala a dala do mrazáku. Sousedka mně poradila pesto. Myslím, že je to velmi rozumné uskladnění produktu, který obsahuje vitamín C, fytoncidy, hořčiny a další látky. Účinné látky v česneku medvědím regulují činnost žaludku, podporují trávení, urychlují hojení ran a vředů, uklidňují křeče hladkého svalstva a ničí střevní parazity. Česnek se doporučuje také pro snížení krevního tlaku, proti chřipkám, ateroskleróze a astmatu. Takže uchovat ho v syrovém stavu je mnohem lepší. Na internetu jsem našla spoustu receptů, ale vybrala jsem si ten nejjednodušší. (Info.: Wikipedie)

120 g listů česneku
1,5 g soli
1 dcl panenského oleje

Vše jsem dala do mixéru a důkladně jsem to rozmixovala. Vznikla pasta, zelená jako brčál.

Když jsem pastu ochutnala, bylo to na můj vkus příliš slané. Vím, že sůl je tam za konzervant, ale i menší množství bude konzervovat a tak jsem udělala ještě jednu dávku bez soli a obojí jsem smíchala. To už bylo přijatelné, tak jsem to naplnila do skleniček a nahoru jsem nalila ještě trochu oleje, abych zaručila, že se k pastě nedostane vzduch. Dobře jsem skleničky uzavřela a dala do ledničky. Mám tak 8 skleniček od jogurtu. Podělím děti a s jednou skleničkou myslím na kamarádku Janku. Dnes jsem si pesto hned otestovala. Na chleba jsem si namazala sýr Apetito a potřela trochou pesta. Bylo to mňamózní a zdravé. Uvidím, jak dlouho to v ledničce vydrží, ale němělo by to nic dělat. Až to budu mít ověřené, jestli moje množství soli stačilo, dám vám vědět.






Žádné komentáře:

Okomentovat

Milí hosté,
jestliže nemáte účet na google, tak pro vložení komentáře zvolte možnost
"název/URL" (pouze kdo máte blog či webové stránky) nebo
"anonymní" (ostatní) - v tomto případě zanechte i svůj podpis, abych věděla, kdo byl na návštěvě.

Přívěsky

 Blíží se závody , na které připravuji přívěsky pro malé závodníky.