sobota 8. srpna 2015

Dlouhozobka svízelová

Dlouhozobka je motýl patřící mezi lišajovité, který patří v České republice k poměrně hojným druhům, ale směrem na západ ve střední Evropě je pak vzácnější. Na rozdíl od většiny ostatních nočních motýlů létá dlouhozubka přes den za poledního slunce a i v noci podobně jako ostatní dlouhozobky. Dlouhozobku lze poznat podle rychlého kmitavého letu a mimořádně dlouhého sosáku. Je poměrně malá, s rozpětím předních křídel cca 5 cm. Samičky během sání potravy kladou vajíčka, po 4 až 6 dnech se z vajíček líhnou malé zelené housenky, které jsou na hřbetě bíle tečkovány.
Dlouhozobka svízelová patří mezi tažné druhy. Do Česka přilétá každoročně na začátku léta z jihu.
Dlouhozobku se sice řadí mezi noční motýly, přesto ji je možné potkat spíše za dne, kdy saje nektar z květů všemožných druhů rostlin. V přírodě to jsou to nejčastěji hadince, mydlice, bodláky, hvozdíky a různé druhy chrp, v zahradách pak plaménky, kakosty či petúnie. Při sání neusedá na květ a rychlým třepotáním křídel, podobným kolibřičímu letu, se udrží ve vzduchu.
Už jsem měla to štěstí ji jednou vyfotit. Dnes trošku vzácnější záběr, když přelétala z květu na květ. ne, že by nebyla častým hostem mých muškátů, ale jak bylo zmíněno ve Wikipedii ze které jsem čerpala, je to neposeda.







Vyhledala jsem i ty starší fotografie a tak vám je předkládám.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Milí hosté,
jestliže nemáte účet na google, tak pro vložení komentáře zvolte možnost
"název/URL" (pouze kdo máte blog či webové stránky) nebo
"anonymní" (ostatní) - v tomto případě zanechte i svůj podpis, abych věděla, kdo byl na návštěvě.

Přívěsky

 Blíží se závody , na které připravuji přívěsky pro malé závodníky.