pondělí 21. ledna 2019

Vánoční vaječný likér

Ingredience:

400ml 12% smetany
500 ml rumu Božkov
8 žloutků
1 Salko
1 neslazené kondenzované mléko
300 g cukru krupice
2 vanilkové cukry

Tento vařený vaječný likér je sice trochu finančně ročný, ale za to opravdu výborný a nedá mnoho práce. Přichystáme si všechny suroviny potřebné k výrobě vaječného likéru. Kromě 12% smetany a neslazeného kondenzovaného mléka také rum, vaječné žloutky, salko, cukr krupici, vanilkový cukr na ovonění "vaječňáku".
Do většího hrnce nalijeme 12% smetanu, žloutky, přidáme krupicový a vanilkový cukr. Na výrobu vaječného likéru použijeme elektrický šlehač a jen v rychlosti vše vyšleháme, aby se vaječné žloutky důkladně rozmíchaly.
Hrnec postavíme na sporák, zapneme plotýnku na mírný ohřev, a za stálého míchání metličkou směs zahřejeme na 80 °C (Pozor! Při vyšší teplotě by se žloutky zdrcly). Po zahřátí odstavte z plotny a ještě chvíli míchejte a pak nechte volně zchládnout.
Do zchládlého základu přidáme rum, salko a neslazené kondenzované mléko. Teď vše důkladně za pomoci elektrického šlehače promícháme. Nakonec přes jemné sítko přecedíme do nádoby s nálevkou.
Teď už jen vařený vaječný likér slijeme do předem omytých lahví a je hotovo. Domácí vaječný likér skladujeme v chladu. Myslím, že ho dlouho skladovat nebudete. Vypije se raz dva. Já jsem ho sice dělala už před Vánocemi, ale nedala jsem ho sem, protože to byl do každé rodiny jeden z dárků.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Milí hosté,
jestliže nemáte účet na google, tak pro vložení komentáře zvolte možnost
"název/URL" (pouze kdo máte blog či webové stránky) nebo
"anonymní" (ostatní) - v tomto případě zanechte i svůj podpis, abych věděla, kdo byl na návštěvě.

Veselé Velikonoce

 Všem mým příznivcům přeji veselé Velikonoce a krásné jaro prožité na zahrádkách, v přírodě a hlavně v poklidu.