úterý 1. května 2007

České májové tradice

Úryvek z básně Karla Hynka Máchy Máj navozuje atmosféru prvního májového dne.
Byl pozdní večer - první máj -
večerní máj - byl lásky čas.
Hrdliččin zval ku lásce hlas,
kde borový zaváněl háj.
O lásce šeptal tichý mech;
květoucí strom lhal lásky žel,
svou lásku slavík růži pěl,
růžinu jevil vonný vzdech.
Máchův Máj jistě všichni znáte ze školní povinné četby. Znáte také lidovou moudrost, která se krom svátku práce váže k prvnímu májovému dni?
Dívka, která zůstane na prvního máje nepolíbená, do roka uschne.
Z toho vznikla tradice, že by každá dívka měla být políbená pod rozkvetlou třešní. V Praze chodí zamilovaní pro prvomájový polibek na Petřín k soše Karla Hynka Máchy. Máte také nějaké své romantické místečko, kde se necháte políbit pod rozkvetlou třešní?
Dalším zvykem, který se hlavně na vesnicích do dneška dodržuje je stavění máje.Tradice říká, že by se v předvečer 1. máje měli chlapci vypravit do lesa, kde by měli podříznout co nejvyšší strom. Jedná o symbol jara, měla by to tedy být bříza. Někde porážejí smrk, jedli nebo i borovici. Tento strom se oklestí a vrcholek se ozdobí věncem, na který jsou připevněny šátky, fáborky, pentle a květiny. Májka se staví na návsi a je ostudou místních mládenců, když si ji nechají ukrást. Dodržujete tuto pěknou tradici i u vás?
V naší malé vesničce jsme starý pohanský zvyk - pálení čarodějnic úspěšně dodrželi už v sobotu, aniž bychom podpálili vesnici.Mužská část obce se svého úkolu zhostila také dobře a májku postavila na hřišti, jelikož náves nemáme. K žádnému úrazu nedošlo a májka je moc pěkná. Tak teď jen musíme být ve střehu, aby nám ji nikdo nezcizil. Když se ještě zadaří ten polibek pod rozkvetlou třešní, můžeme si říct, že jsme to pravé jaro zahájili úspěšně.
Tak a naši májku někdo ukradl. Ne celou, vzali jen věnec, ale aby ho mohli sebrat, museli májku porazit. Je to ostuda, ale asi to byla odplata za to, že naši chlapi asi před třemi roky sebrali ve vedlejší dědině taky májku. Teď se nám to vrátilo.Nu co naplat, příště zase šlohneme májku my jim. A vypadá to, že to tak bude pokračovat, co májky májkami budou....

Žádné komentáře:

Okomentovat

Milí hosté,
jestliže nemáte účet na google, tak pro vložení komentáře zvolte možnost
"název/URL" (pouze kdo máte blog či webové stránky) nebo
"anonymní" (ostatní) - v tomto případě zanechte i svůj podpis, abych věděla, kdo byl na návštěvě.

Přívěsky

 Blíží se závody , na které připravuji přívěsky pro malé závodníky.