středa 7. května 2008

Domácí nudle

Milé ženy, možná se budete smát, že v dnešní době, kdy je na trhu spousta průmyslově vyráběných těstovin, vás nabádám k tomu, aby jste dělaly domácí nudle do polévky. Ale když to jednou vyzkoušíte, zjistíte, že tolik práce s nimi zase není a polévka s domácími nudlemi je dočista jiná, než s těmi kupovanými. Původně jsem chtěla článek nazvat: "Jak utáhnout mužskýho na vařené nudli", ale pak bych ho nemohla zařadit do rubriky recepty. Tak o tom, jak na ty mužský, zase někdy jindy a v jiné rubrice. Pojďme k vlastnímu receptu.

Na dvě celá vejce potřebujete asi 12-15 dkg polohrubé nebo hrubé mouky. Dejte mouky raději méně a když se vám těsto bude zdát řídké, mouku přidáte.

Postup.
Na vál nasypeme mouku a uprostřed uděláme důlek. Do důlku rozklepneme vejce a nožem zapracujeme do mouky. Dále vypracováváme těsto ručně tak dlouho, až je pěkně hladké a vláčné. Hotové těsto necháme na vále pod kastrůlkem chvíli odpočívat. Dnes už se nemusíte dřít s vyvalováním těsta. Existuje na našem trhu několik, jak já tomu říkám, "šelmostrojů". Jeden z nich uvidíte na obrázcích.
Těsto si rozdělíte na cca 6 přibližně stejných dílků a začnete je pomocí šelmostroje rozvalovat.
Rozvalování má devět stupňů, které si nastavujete postupně. Po posledním rozválení je těsto tak akorát tenoučké aby se dalo krájet. Musíte je nechat nejdříve trochu proschnout. Pozor však, aby vám nepřeschlo. Pak už by se nedalo krájet.









Když máme pásy těsta proschlé, vyzkoušíme si, krájení. Pokud se rozkrájené nudle k sobě nelepí, můžeme pokračovat. V opačném případě chvíli počkáme, až těsto ještě trošku proschne.






Máme hotovo. Teď necháme nudle důkladně proschnout. Pak je uložíme do nějaké dózy a máme na několikrát zavářku do polévky.Pokud se necháte zlákat, uvidíte, že rodina to ocení. Ale pozor! Může se vám také stát, že budete otrokem rodiny, protože, když jednou ochutnají, myslím, že kupované nudle už nebudou chtít. Já jsem sama sobě otrokem, protože nudle dělám částečně kvůli rodině, ale hlavně kvůli sobě. Byla jsem na ně zvyklá od malička a to je moje maminka krájela ručně. O nějakém šelmostroji si mohla nechat jenom zdát. Ještě maličkost. Tato mašinka nakrájí i široké nudle a z těch můžete nakrájet i flíčky.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Milí hosté,
jestliže nemáte účet na google, tak pro vložení komentáře zvolte možnost
"název/URL" (pouze kdo máte blog či webové stránky) nebo
"anonymní" (ostatní) - v tomto případě zanechte i svůj podpis, abych věděla, kdo byl na návštěvě.

Veselé Velikonoce

 Všem mým příznivcům přeji veselé Velikonoce a krásné jaro prožité na zahrádkách, v přírodě a hlavně v poklidu.