úterý 20. května 2008

Zelňačka

Na zelňačku se většinou používá klobáska. My máme rádi zelňačku s uzeným kolenem, nebo ocáskem.

Potřebujete:

Uzené koleno nebo uzený ocásek
Sklenici kysaného zelí
1/2 kg brambor
smetanu
1 větší cibuli
papriku
pepř
sůl
hl. mouku
sádlo

Postup:

Koleno nebo ocásek uvaříme do měkka, zvlášť, v osolené vodě s kmínem uvaříme brambory nakrájené na kostičky. Kysané zelí trochu propláchneme studenou vodou, osolíme, přidáme kmín, sůl a dáme také vařit zvlášť. Na lžíci sádla osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme papriku a hned zalejeme trochou vody, aby paprika nezhořkla. Přidáme vařené brambory i s vodou ve které jsme je vařili, koleno nakrájené na kostky, uvařené zelí i s vodou ve které se zelí vařilo a můžeme přidat i trochu vody ve které se vařilo koleno. Ve smetaně rozšleháme hl. mouku a nalejeme do polévky.Necháme společně povařit. Podle chuti přidáme pepř, popřípadě pálivou papriku a můžeme přidat i masox. To už záleží na tom, jak chcete mít polévku pikantní.
U nás máme tuto polévku moc rádi a vařím ji vždy pořádný, aspoň pětilitrový hrnec. Samozřejmě, že na takové množství musím dát všeho jednou tolik. Když přijedou děti, přidávají si tak dlouho, dokud v hrnci něco je.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Milí hosté,
jestliže nemáte účet na google, tak pro vložení komentáře zvolte možnost
"název/URL" (pouze kdo máte blog či webové stránky) nebo
"anonymní" (ostatní) - v tomto případě zanechte i svůj podpis, abych věděla, kdo byl na návštěvě.

Přívěsky

 Blíží se závody , na které připravuji přívěsky pro malé závodníky.