středa 12. srpna 2009

Tentokrát jsou to ony...

Dnes za poledne trochu svítilo sluníčko a tak jsem se vypravila do zahrady hledat ty naše včelky. Měla jsem štěstí. Tentokrát jsou to opravdu včely medonosné.

Včela medonosná žije ve velkých společenstvech, která jsou tvořena z mnoha tisíců jedinců. Ve včelstvu žije plodná samička (královna), samečci (trubci) a dělnice.
Životní cyklus včel začíná vždy, když královna naklade do každé buňky po jednom vajíčku. Z oplozených vajíček se pak vylíhnou dělnice a matky, z neoplozených trubci.

Po třech dnech se z vajíček vylíhnou malé larvičky, které jsou čtyři dny krmeny výživnou mateří kašičkou, později pylem a nektarem. Následující týden larvy rychle rostou, několikrát se svlékají, a když téměř vyplní celou buňku, včely ji zavíčkují voskem. Larva se zakuklí a následně se přemění v dospělou včelu.

Jakmile se včely vylíhnou, jejich činnost se vždy po několika dnech mění. Nejdříve čistí hnízdo a pak krmí larvy. Po jedenáctém dnu začínají žlázy na jejich zadečku vylučovat šupinky vosku a to jim umožňuje stavět v hnízdě plástve.

Od šestnáctého do dvacátého dne života, přijímá mladá včela od létajících včel nektar a pyl, který ukládá do zásob v podobě medu. Přibližně dvacátý den včela konečně opouští úl a zdržuje se nějaký čas před jeho vchodem, kde se učí orientovat a zároveň úl hlídá.

Od jedenadvacátého dne života včela medonosná již létá po okolí, přináší pyl, nektar, vodu a předává je mladším včelám v hnízdě.

Život včelky dělnice trvá 42 až 60 dnů. U dělnic záleží na tom, jaké úkoly která z nich plní. Matka žije i několik let.

Tak, to je něco málo informací z tajemného života včel, které jsem zatím získala a o které se s vámi chci podělit.






Žádné komentáře:

Okomentovat

Milí hosté,
jestliže nemáte účet na google, tak pro vložení komentáře zvolte možnost
"název/URL" (pouze kdo máte blog či webové stránky) nebo
"anonymní" (ostatní) - v tomto případě zanechte i svůj podpis, abych věděla, kdo byl na návštěvě.

Změna v tvorbě

 Protože mám čerstvě zoperované oči, tak háčkování zatím není to, co by se dělalo nejlépe. A proto, že neumím jen tak lelkovat, využila jsem...