Houbová omáčka.
Čerstvé, nebo sušené, ( předem namočené ) houby povaříme v troše vody se špetkou mletého kmínu. V hrnci rozpustíme máslo, nasypeme hladkou mouku a uděláme světlou jíšku. Přilijeme smetanu, a vodu z povařených hub. Za stálého míchání necháme chvíli přejít varem. Můžeme přidat kostku bujónu. Nakonec přidáme povařené houby . Můžeme dochutit octem, podle potřeby přisolit.
Jako příloha je nejlepší houskový knedlík. V tomto období, kdy rostou houby je to výborný oběd. Nejchutnější je z pravých hřibů, nebo z modráků.
Letos byla první. Manžel našel pěkného praváčka a protože jsme byli ke stolu jen dva, mohlo by to stačit, kdybych tu omáčku tak nemilovala. Nakonec jsem namočila ještě pár sušených praváků z loňska a přidala jsem je k tomu čerstvému. Dobře jsem udělala, protože jsem si musela přidat. Ujížděla jsem na ní i v těhotenství. Naštěstí jsem se s těhotenstvím trefila do sezóny. Tuto omáčku jistě všichni znáte, není to nic nového ani světoborného, ale třeba se recept bude hodit některé mladé, začínající hospodyňce. Třeba naší Katce.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Milí hosté,
jestliže nemáte účet na google, tak pro vložení komentáře zvolte možnost
"název/URL" (pouze kdo máte blog či webové stránky) nebo
"anonymní" (ostatní) - v tomto případě zanechte i svůj podpis, abych věděla, kdo byl na návštěvě.