úterý 6. března 2007

Karolína Světlá

Karolina Světlá, vlastním jménem Johanna Rottová, provdaná Mužáková, (24. února 1830 Praha - 7. září 1899 Praha) byla česká spisovatelka. Je považována za zakladatelku českého románu. Představitelka májovců.
Byla vzdělaná, mimo německy a česky uměla francouzsky. Její dílo a život velmi ovlivnilo přátelství s Janem Nerudou (s kterým měla milostný vztah) a s Boženou Němcovou. Dále její tvorbu ovlivnila George Sandová.
Roku 1852 se vdala za svého učitele hry na klavír Petra Mužáka, který ji také uvedl do kruhů české společnosti, kde se sblížila s Boženou Němcovou. Literárně začala tvořit koncem 50. let, kdy překonávala krizi způsobenou smrtí svého jediného dítěte, dcery Boženky (1853). Manželovo rodiště Světlá pod Ještědem bylo inspirací pro její pseudonym, a život v Podještědí, kam jezdila na léto, pro její tvorbu.
Karolina Světlá na sklonku života
Od roku 1878 trpěla oční chorobou a musela svá díla diktovat. Její sekretářkou a společnicí byla Anežka Čermáková-Sluková, její neteř.
Karolina Světlá byla členkou několika emancipačních spolků. Roku 1871 založila tzv. Ženský výrobní spolek český, který pak i několik let řídila; cílem spolku byla pomoc dívkám z chudých rodin, vzděláním a prací. Spoluzaložila Americký klub dam.
Působila i jako novinářka, jejím hlavním tématem bylo postavení ženy ve společnosti.
Rodinné poměry: Karolina Světlá pocházela ze zámožné rodiny Rottovy, Sofie Podlipská byla její sestra (měly ještě bratra Jindřicha), její manžel profesor Petr Mužák.
Poznámka: Tito sourozenci Rottovi měli s Vincencem Rottem, po meči, společného praděda Jakuba Rotta (1718-1779).
Dílo:
  • Černý Petříček - líčí zde staropražský život obchodníka na trhu
  • Upomínky - pojednává o svém životě a o životě typické pražské rodiny 30. a 40. let 19. století.
  • Zvonečková královna - výrazně protikatolicky zaměřený román
  • První Češka - román o těžkém prosazování českého vlastenectví v pražské poněmčelé společnosti
Její nejslavnější prózy jsou z Podještědí, kam 30 let jezdila každé léto - tzv. ještědské prózy. Snažila se v nich podat charakteristiku venkovského lidu a zároveň řešit určité morální otázky, které považovala za důležité. Největší pozornost věnovala vztahu muže a ženy - jejími literárními hrdiny jsou vždy ženy, které jsou mravně a morálně silné. Tyto ženy jsou schopny obětovat svou lásku vyšším ideálům. Její hrdinky většinou nejsou spokojeny se svým životem a nenacházejí štěstí. Na jejich postavách Světlá demonstruje svou základní ideu: skutečné štěstí nelze dosáhnout porušením mravních zákonů.
Následujících 5 románů nazýváme Ještědské romány, v těchto románech staví venkovskou společnost na vyšší mravní úroveň než pražské měšťáky.
  • Vesnický román
  • Kříž u potoka
  • Nemodlenec
  • Frantina
  • Kantůrčice
  • Hubička a jiné ještědské povídky - Povídku Hubička zpracovala Eliška Krásnohorská jako libreto ke stejnojmenné opeře Bedřicha Smetany
Zdroj: Wikipedie Otevřená encyklopedie.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Milí hosté,
jestliže nemáte účet na google, tak pro vložení komentáře zvolte možnost
"název/URL" (pouze kdo máte blog či webové stránky) nebo
"anonymní" (ostatní) - v tomto případě zanechte i svůj podpis, abych věděla, kdo byl na návštěvě.

Přívěsky

 Blíží se závody , na které připravuji přívěsky pro malé závodníky.