sobota 10. března 2007

Pštrosí maso na tři způsoby

Ve starších kuchařských knihách nic takového nenajdete. Jedná se o recepty na úpravu pštrosího masa. Netvrdím, že pštrosa najdete běžně na řeznických pultech, ale já jsem maso na steaky koupila na jedné pštrosí farmě a nevěděla jsem jak ho upravit. Po delším hledání jsem narazila na tyto webové stránky http://mujweb.cz , které obsahují nejen recepty, ale mnoho dalších zajímavých věcí o pštrosech. Doporučuji tento web navštívit.
Než se pustíte do shánění pštrosího masa, přečtěte si jaké má přednosti.
a) pštrosí maso je na pohled i chuťově podobné masu srnčímu a telecímu
b) neobsahuje téměř žádný cholesterol
c) obsahuje spoustu proteinů a vitamínů
d) ze všech dostupných mas má nejméně tuků
e) je vhodné pro diabetiky a pro osoby těžce pracující

Jídlo na pánvi

Přísady pro 4 osoby: 500 g pštrosího steaku (nakrájeného na jemné proužky) nebo soté 4 pol. lžíce jedlého oleje, 3 nasekané cibule, 1 utřený stroužek česneku, 250 g čerstvých žampionů nakrájených na plátky, 100 g mandlí nakrájených na lupínky, 80 g másla, 250 ml šlehačky, 2 pol. lžíce Weinbrand, 2 pol. lžíce čerstvé bazalky (jemně nakrájené), pepř, sůl, jemná paprika, kari, sojová omáčka
Příprava: Mandle opražíme na pánvi do zlatova na polovině másla. Olej silně rozpálíme na litinové pánvi a krátce na něm opečeme proužky masa. Okořeníme pepřem, solí, paprikou a kari. Z pánve vyjmeme maso a vypečenou šťávu, která se vytvořila. Potom vložíme do pánve zbytek másla a v něm lehce osmahneme česnek a cibuli. Vmícháme žampiony a necháme asi 10 min. podusit. Nakonec přilijeme šlehačku a všechno necháme dusit dalších 5 min. Omáčku ochutíme Weinbrandem sojovou omáčkou a případně ještě solí a pepřem. Potom opět přidáme maso s vypečenou šťávou a vmícháme cca 2/3 opražených mandlí do pokrmu. Všechno znovu krátce ohřejeme. Před podáním posypeme zbytkem mandlí a bazalkou.
Přílohy: Rýže, krokety, hranolky, míchaný salát.

Pštrosí svíčková pečeně

Přísady pro 6 osob: 1-1,5 kg pštrosího steaku, 4 pol. lžíce jedlého oleje, 1/4 l vody, 100g uzeného špeku nakrájeného na kostky, 1 kostka vývaru, 3 pol. lžíce mouky, 2 pol. lžíce červeného vína, pepř, sůl, paprika; pro přípravu marinády: 1/2 l suchého červeného vína 1/4 l octa, 2 cibule nakrájené na kolečka, 2 mrkve nakrájené na kolečka, 4 stroužky česneku jemně utřeného, 1 lžička soli, 1/2 lžičky černého pepře, 1 lžička jemné papriky, 1 špička nože hřebíčku, 1 špička nože mletého muškátového oříšku, 1/4 lžičky majoránky, 1 bobkový list
Před příprava: Z výše uvedených přísad připravíme marinádu a vložíme do ní maso. Velikost nádoby zvolíme takovou, aby maso bylo podle možností zcela zakryto marinádou. Nádobu uzavřeme a dáme do lednice na dva až tři dny uležet. Potom vyjmeme maso z marinády a pomocí síta oddělíme pevné a tekuté části. Vyndáme bobkový list.
Příprava: V litinovém hrnci silně rozpálíme olej a v něm prudce opečeme marinované maso. Okořeníme trochou pepře a soli. Opečené maso vyjmeme z hrnce a ve šťávě opečeme špek. Přidáme pevné části marinády a po 5 min. zalijeme 2/3 marinády a vodou. Potom vložíme do hrnce opět maso a cca 1-1,5hod. dusíme. Dusíme do měka pří mírné teplotě. Maso vyjmeme opět z hrnce, šťávu zahustíme moukou a přidáme kostku vývaru. Ochutíme pepřem, solí, paprikou a troškou červeného vína. Všechno necháme ještě několik minut dále vařit. Maso nakrájíme na plátky a před podáváním vložíme krátce do omáčky prohřát.
Přílohy: Vařené nebo hrubé knedlíky, nudle, míchaný nebo zelený salát.

Pštrosí biftek

Přísady pro 4 osoby: 4 pštrosí bifteky, přísady pro přípravu marinády: 3 pol. lžíce jedlého oleje, 1 pol. lžíce rajčatového kečupu, 1 lžička hořčice, 1 pol. lžíce smetany, 1 pol. lžíce jemně nakrájené petržele, 1 pol. lžíce nasekané cibule, 1 špička nože čerstvého chilli, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky jemné papriky, 1/4 lžičky kari koření, 1/2 lžičky sojové omáčky,
Před příprava: Výše uvedené přísady pro marinádu smícháme a vložíme do nich bifteky na 2-4 hod.
Příprava: Odležené bifteky z marinády mohou být připraveny podobně jako hovězí bifteky podle chuti na grilu nebo na pánvi.
Poslední recept jsem vyzkoušela a moc jsme si všichni pochutnali.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Milí hosté,
jestliže nemáte účet na google, tak pro vložení komentáře zvolte možnost
"název/URL" (pouze kdo máte blog či webové stránky) nebo
"anonymní" (ostatní) - v tomto případě zanechte i svůj podpis, abych věděla, kdo byl na návštěvě.

Přívěsky

 Blíží se závody , na které připravuji přívěsky pro malé závodníky.