pátek 23. března 2007

Velikonoční beránek

Velikonoční beránek, stejně jako velikonoční pomlázka, barevná vajíčka a velikonoční zajíčci patří neodmyslitelně k symbolům Velikonoc.
Upečte si na Velikonoce svého vlastního beránka.
Co budete potřebovat:
3 vejce
150 gramů moučkového cukru
5 polévkových lžic oleje
5 polévkových lžic horké vody
150 gramů polohrubé mouky
1 lžičku prášku do pečiva
1 vanilkový pudink
5 kávových lžic citrónové šťávy
citronovou kůru
špetku soli
máslo na vymazání formy hrubá mouka na vysypání formy
rozinky
Postup:
Žloutky utřete s cukrem, přidejte olej a horkou vodu a vyšlehejte do husté pěny. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a vanilkovým pudinkem, přidejte citronovou kůru a vmíchejte do žloutkové pěny. Z bílků, citronové šťávy a soli ušlehejte tuhý sníh a lehce vmíchejte do těsta. Oba díly formy na beránka pečlivě vymažte máslem a vysypte polohrubou, nebo hrubou moukou. Do spodního dílu nalijte těsto, přiklopte vrchním dílem formy, vložte na plech a dejte péct do předehřáté trouby. Zpočátku pečte prudčeji, později teplotu zmírněte. Asi po 40 minutách formu vyjměte a zkuste pomocí špejle, zda je beránek dobře propečený. Nechte vychladnout ve formě.
Zdobení:
Je na každé z vás, jak si beránka nazdobíte. Stačí jen pocukrovat, nebo jej polít bílou, nebo hnědou polevou. Očíčka a čumáček zdůraznit rozinkami, do čumáčku můžete zapíchnout snítku aspárátu. Vypadá to jarně. Na krk nezapoměňte uvázat mašličku. Beránka dejte na plochou mísu, nebo tác a kolem nasypte třeba barevná vajíčka, která se dostanou v obchodě. Můžete použít i barevné lentilky. A máte pěknou dekoraci na stůl, pokud rodina nebude rychlejší a nesní vám beránka dřív, než splní tento dekorativní účel.
Milé dámy, po přečtení komentáře č.8 od Kikiny jsem nemohla jinak, než tento recept vyzkoušet. Přikládám fotky, abyste se toho nebály a klidně recept použily. Kikina sice nepíše, jestli tu svoji "dlažební kostku" pekla podle tohoto receptu ale někdo by si to tak mohl vyložit. Proto směle do toho, výsledek je skvělý a obávám se, že ten můj beránek se zítřka nedožije. Na Velikonoce ho upeču znovu podle tohoto návodu. Ještě můj poznatek s troubou. Horkovzdušnou troubu jsem vyhřála na 150°C a pekla jsem na této teplotě 20minut. Potom jsem teplotu snížila na 120°C a pekla dalších 30min. Nechala jsem beránka vychladnout přikrytého. Tady jsou fotky mého snažení:
Škoda, že ho nemůžete ochutnat. Není příliš sladký, je tam cítit chuť citronu, prostě nemá to chybu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Milí hosté,
jestliže nemáte účet na google, tak pro vložení komentáře zvolte možnost
"název/URL" (pouze kdo máte blog či webové stránky) nebo
"anonymní" (ostatní) - v tomto případě zanechte i svůj podpis, abych věděla, kdo byl na návštěvě.

Přívěsky

 Blíží se závody , na které připravuji přívěsky pro malé závodníky.