neděle 29. července 2007

Další bylinky pro udržení zdraví

Vybrala jsem několik dalších bylinek, které by neměly chybět v žádné domácnosti v případě potřeby zažehnat zdravotní potíže. Nejdůležitější a v lidovém léčitelství nejčastěji používaný je jistě Heřmánek.
Heřmánek pravý, Camomila
O heřmánku je všeobecně známo, že zlepšuje odchod nahromaděných střevních plynů, uvolňuje křeče, mírně zklidňuje, působí protizanětlivě, zabraňuje množení choroboplodných zárodků. Používá se při nadýmání, při poruše trávení způsobené převahou kvasných pochodů ve střevech, při cestovní nevolnosti, nosním kataru, neklidu a podrážděnosti. Zvláště dobře působí při zažívacích potížích spojených s nervovou podrážděností u dětí. Místně je droga používána při hemeroidech, zánětu prsní žlázy a bércových vředech. Dále bylo prokázáno po užití drogy uvolnění vyššího množství žluči.
Využívanou částí rostliny je květ.
Levandule - díky šlechtitelům již nemusíme za levandulí cestovat do francouzské Provence, kde rostou celé lány těchto voňavých květů. U nás ji můžete pěstovat v zahrádce nebo za oknem či na balkoně. Účinky levandule jsou známé už z dávných dob.Již naše babičky levanduli používaly pro její silné aroma a její sušené květy sypaly po domě pro osvěžení vzduchu i jako ochranu před hmyzem. Levandulové svazečky nebo sáčky se umísťovaly do prádelníků, jako ochrana proti molům a pro provonění prádla. Přidávala se i do koupelí a mýdel, do parfémů, krémů a vonných olejíčků.
Ostropestřec mariánský, Silybum marianum
Droga prokazuje ochrannou funkci jaterní tkáně, zvyšuje vylučování žluči. Plody ostropestřce jsou doporučovány při poruchách trávení, při poškození jaterní tkáně jedovatými látkami, jako podpůrná léčba chronických jaterních onemocněních a jaterní cirhóze. Účelné je použití i při žlučníkových potížích a nechutenství.
Dříve byl plod ostropestřce používán k léčbě malárie, při nepravidelné menstruaci a děložních problémech.
Buřina srdečník, Leonorus cardiaca - tato bylinka odstraňuje bušení srdce, reguluje krevní oběh a uvolňuje křeče.Srdečník také vnitřně čistí tělo.Uklidňuje při srdeční neuróze, nadýmání a trávících obtížích.Mírně snižuje krevní tlak, napomáhá při nespavosti, úzkosti nebo při nadměrné vznětlivosti. Doporučuje se ženám v klimakteriu a mužům při prostatických obtížích.
Buřina srdečník je vytrvalá bylina z čeledi hlechavkovitých.Od června do září se sbírají kvetoucí vrcholy výhonů.Květy jsou růžové, až fialové. U nás roste v teplejších oblastech do 1000 m nadmořské výšky. Najdete ji v příkopech, na rumištích a podél cest.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Milí hosté,
jestliže nemáte účet na google, tak pro vložení komentáře zvolte možnost
"název/URL" (pouze kdo máte blog či webové stránky) nebo
"anonymní" (ostatní) - v tomto případě zanechte i svůj podpis, abych věděla, kdo byl na návštěvě.

Přívěsky

 Blíží se závody , na které připravuji přívěsky pro malé závodníky.