čtvrtek 6. září 2007

Co se zelenými rajčaty?

Letos už to vypadá tak, že ač mají rajčata zaděláno na pořádnou úrodu, všechna určitě nedozrají. Ptáte se co s nimi? Mám radu. Za syrova jsou prý zelená rajčata jedovatá. Pokud projdou tepelnou úpravou mohou se s klidným svědomím konzumovat. Já mám osvědčený recept na výborné čatní. Hodí se ke všem druhům masa. Při grilování jsme spořádali hezkou řádku skleniček z loňských zelenáčů.Tady je recept.




Čatní nebo-li chutney ze zelených rajčat.
1kg zelených rajčat
1 velká cibule
6 stroužků česneku
1 polévková lžíce soli
1 káv. lž. karí
1 káv. lž. mletého zázvoru
1 káv. lž. pálivé papriky
1 hrnek cukru krupice ¼ l
1 hrnek octa ¼ l
3 polévkové lžíce opraných rozinek


Rajčata umeleme
s cibulí,česnekem a rozinkami na masovém strojku. Promícháme s ostatními ingrediencemi a vaříme asi 15 minut na hustou kaši. Horké čatní plníme do skleniček, uzavřeme a na pět minut obrátíme dnem vzhůru.
Pozn.: Rozinky můžete dát celé, to jen já je melu, protože moji dva vnuci by to nejedli. Ostatním to nevadí.

Pro Hablinu a další, kterým by se nezdála tepelná úprava rajčat bezpečná, jsem našla tento článek.

Zelená rajčata sice obsahují toxickou látku solanin, ale pokud se jich nezkonzumuje větší množství, nehrozí žádné nebezpečí.
Testy prováděné v minulém roce v Německu ukázaly, že zelených rajčat není potřeba se obávat. Jedno středně velké červené rajče má 15 kilokalorií a obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek. Například draslík, ale především lykopen, jsou obzvlášť důležité pro imunitní systém. Čím je rajče červenější, tím více lykopenu obsahuje. Především v zemích jižní Evropy se však konzumují také zelené plody.
Zelené skvrny na rajčatech ale i na bramborách ukazují na přítomnost toxické, termostabilní látky solaninu. To však není důvod k obavám, protože množství solaninu je ve slabě zelených rajčatech velmi malé. Ani protlaky nebo další výrobky ze zcela zelených rajčat nejsou nebezpečné, pokud se jich nezkonzumuje příliš velké množství. Bylo zjištěno, že ve 100 g napůl dozrálých oranžovočervených plodů jsou nanejvýš 2 mg solaninu. Toxické množství je však 25 mg, 400 mg může být smrtelné. Ve zcela zelených rajčatech se obsah solaninu pohybuje mezi 9 a 32 mg na 100 g. Zpracováním riziko klesá. Při mléčném kvašení se snižuje obsah solaninu o 35 %.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Milí hosté,
jestliže nemáte účet na google, tak pro vložení komentáře zvolte možnost
"název/URL" (pouze kdo máte blog či webové stránky) nebo
"anonymní" (ostatní) - v tomto případě zanechte i svůj podpis, abych věděla, kdo byl na návštěvě.

Přívěsky

 Blíží se závody , na které připravuji přívěsky pro malé závodníky.