neděle 7. prosince 2008

Ořechové fornety

Vyzkoušela jsem za vás recept, který jsem dostala e-mailem od virtuální kamarádky Hany. Je psaný ve Slovenštině a tak jsem ho přeložila a vyzkoušela upéct. Můžu ho jen doporučit.

Ingredience:

40 dkg hladké mouky
3 polévkové lžíce mletého cukru
5 dkg droždí
1 Heru
2,5 dcl vlažného mléka

Náplň:

30 dkg mletých ořechů
30 dkg práškového cukru
5 bílků

Postup:

Nejdříve si umeleme ořechy. Malou část ořechů si na hrubo nasekáme. Do ušlehaných bílků (tuhý sníh) zašleháme cukr a na konec opatrně vmícháme ořechy.

Z vlažného mléka, cukru a droždí si připravíme kvásek. Když kvásek vzejde, přimícháme ho do mouky s Herou a vypracujeme vláčné těsto. Těsto nenecháváme vykynout. Hned s ním pracujeme. Rozdělíme je na dvě stejné poloviny a na dobře pomoučeném vále vyválíme dva stejně velké obdélníky. Jeden z nich potřeme ořechovou náplní a překryjeme druhým plátem těsta. Obě těsta k sobě po stranách pečlivě přitiskneme. Rozšleháme si vaječný žloutek s trochou smetany a tím potřeme těsto, ktré posypeme nasekanými ořechy. Až teď necháme chvíli kynout. Plát rozdělíme na stejné pruhy široké asi 5 cm. Každý pruh těsta rozkrájíme na trojuhelníky, které přeneseme na plech vyložený pečícím papírem, který jsme předtím potřeli olejem. Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C asi 15 minut.




Takhle to vypadá, ale jak výborně to chutná, zjistíte, až to upečete.





Žádné komentáře:

Okomentovat

Milí hosté,
jestliže nemáte účet na google, tak pro vložení komentáře zvolte možnost
"název/URL" (pouze kdo máte blog či webové stránky) nebo
"anonymní" (ostatní) - v tomto případě zanechte i svůj podpis, abych věděla, kdo byl na návštěvě.

Přívěsky

 Blíží se závody , na které připravuji přívěsky pro malé závodníky.