úterý 3. února 2009

Zázvor

Toto koření je získáváno z tropické rostliny zázvoru lékařského.Využívaný je především oddenek této rostliny, který je někdy mylně považován za kořen. Tyto oddenky se suší, následně melou a nebo se používají přímo v čerstvém stavu.
Když tento čerstvý oddenek oloupeme, ucítíme ostrou, kořeněnou chuť, která připomíná vůni citrónu. Zázvor obsahuje hodně aromatických látek, které právě tuto charakteristickou vůni způsobují. Jsou to především zázvorové silice a éterické oleje.


Země původu tohoto koření je Indie a i v Číně je znám už více než tři tisíce let.Využíval se zde především v lidovém léčitelství ale hospodyně jej používaly hojně i v kuchyni jako koření.
Účinky zázvoru se využívají zejména při žaludečních potížích, plynatosti, různých nevolnostech a také omezuje příznaky závratí. Zázvor má i protizánětlivé účinky a proto pomáhá při zánětech kloubů.

Je známo, že zázvorový čaj pomáhá při nachlazení především pro svůj hřejivý pocit, který vyvolává a napomáhá tak pocení.
Je prokázáno, že zázvor působí i jako afrodisiakum.

Pozor!
Zázvor má schopnost snižovat srážlivost krve, proto by se lidé, kteří užívají léky na ředění krve měli nejdříve poradit s lékařem.Velkých dávek zázvoru by se měly vyvarovat i těhotné ženy.

Zázvorové koupele a čaj pomáhají při chřipce, nachlazení a také při alergiích. O tom, že má skvělé léčivé účinky i proti astmatu, vysokém tlaku, jaterním chorobám a mnoha dalším neduhům, to už ví málokdo. Američtí vědci nedávno zjistili, že dokáže léčit, nebo alespoň zpomalit i některédruhy rakovin, zejména rakovinu vaječníků a slinivky.

Účinky zázvoru se využívají zejména při žaludečních potížích, plynatosti, různých nevolnostech a také omezuje příznaky závratí. Zázvor má i protizánětlivé účinky a proto pomáhá při zánětech kloubů.

Proti bacilům bychom jen stěží hledali podobně účinný přírodní prostředek.Pro čerstvý oddenek zázvoru bychom měli pospíchat hned, jakmile nás začne škrábat v krku, nose, nebo nás roztřese zimnice. A jak zázvor užívat? Nejlépe ve formě čaje.
¨
Zázvorový čaj

Do litru vroucí vody přidejte lžičku strouhaného zázvoru. S množstvím stoupá léčivý účinek, takže lze dát i víc než lžičku.Přidejte kousek skořice a tři hřebíčky a pět minut povařte.Přeceďte a nechte vychladnout asi na 40°C. Přidejte med a citron.

Zázvor lze použít i při žaludečních potížích. V tom případě vynechte skořici a hřebíček, zázvoru naopak dejte polévkovou lžíci.Zalijte vřelou vodou a nechte čtvrt hodiny louhovat. Po scezení hned pijte, teplé po doušcích.


Účinky zázvoru

Dezinfikuje, likviduje záněty, a horečku
Tlumí nevolnosti, zažívací potíže, bolesti hlavy, nervozitu
Pomáhá proti astmatu, vysokému tlaku, nemocem jater a také proti rakovině vaječníků a slinivky.
Žvýkání čerstvého zázvoru tiší bolesti zubů.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Milí hosté,
jestliže nemáte účet na google, tak pro vložení komentáře zvolte možnost
"název/URL" (pouze kdo máte blog či webové stránky) nebo
"anonymní" (ostatní) - v tomto případě zanechte i svůj podpis, abych věděla, kdo byl na návštěvě.

Přívěsky

 Blíží se závody , na které připravuji přívěsky pro malé závodníky.