čtvrtek 25. června 2009

"Calimero"



" Jak to bylo, pohádko, zabloudilo kuřátko.
Za zahradou mezi poli, pípá,pípá, nožky bolí.
Ve vysokém obilí, bude večer za chvíli."


Dnes straším už od pěti hodin. Příprava krmení pro kachny, slepice a hlavně pro kuřátka si vzala hodinu času. Pak jim to všem roznést, kačenám vyházet hnůj, protože to jsou čuňata ze všech čuňat ty největší. Ty nadělají s vodou takový binec, že už zvažuju, že jsou u nás poprvé a naposled. Když je pěkně, můžou být venku, ale ty deště neberou konce a do rozbahněné zahrady nemá cenu je pouštět. Můj muž říká, že mám u kačen spotřebu slámy jako celé JZD.On se o ně totiž nestará. "To je tvůj výmysl, tak si s tím dělej co chceš", pravil. Tak si dělám. No ale abych vás dlouho nenapínala. Hned v těch pět ráno jsem šla zvědavě nakouknout, kolik kuřat se vylíhlo. Nadzvedávala jsem kvočně křídla a ejhle, vykoukla na mně jedna černá hlavička. Stejně zvědavá jako já. To bude "Calimero", řekla jsem si asi bude jediné černé. Když jsem se šla podívat asi o hodinu později, uviděla jsem následující obrázek.




Už tam byla černá kuřata dvě. To mně dostalo, které z nich je Calimero? Znovu jsem nadzvedla slepici a vykouklo další kuřátko, šedivé.





A to další, jako by ani nebylo kuře od slepice. Tak nevím, jestli se tam nepřipletlo i nějaké vajíčko české kropenky. Ty mají skořápky vajíček téměř stejně bílé jako vlašky. Jen nepatrný odstín jako hodně bílá káva. Musím se zeptat na diskusi na Fauně. Tam to bude někdo vědět, jaká kuřata se líhnou vlaškám a jaká kropenkám. Každopádně kuřat je tam víc, ale máma neuhne a neuhne, abych je mohla spočítat. Dnes se zdá, že bude hezky, na východě už vylezlo sluníčko, tak je možná kvočna vyvede ven. Ještě je taky ve hře náš kohout, který má svůj podíl na kuřatech. Toho sice už znáte, ale neměl by tady chybět. Nevím co on je za směsku, koupili jsme ho ve vedlejší obci a co je zač nevíme, ale krasavec to je. A hodný, ne jak ten minulý dravec. Zdá se, že se má i k světu, protože zatím jsem napočítala pět kuřat z deseti vajec.


Tak to je vše z dnešního rána. Možná během dne přidám nějakou fotku, pokud se zadaří.



Zřejmě konečný počet kuřat je šest. Jedno bylo v rozšlápnuté skořápce mrtvé, dvě vajíčka jsou ještě v hnízdě, ale z těch už slezla a věnuje se kuřatům a jedno po zatřesení uvnitř žbluňkalo, takže je v kompostéru. Z těch dvou už asi taky nic nebude i když se zdají být pevná.











Žádné komentáře:

Okomentovat

Milí hosté,
jestliže nemáte účet na google, tak pro vložení komentáře zvolte možnost
"název/URL" (pouze kdo máte blog či webové stránky) nebo
"anonymní" (ostatní) - v tomto případě zanechte i svůj podpis, abych věděla, kdo byl na návštěvě.

Přívěsky

 Blíží se závody , na které připravuji přívěsky pro malé závodníky.