neděle 23. března 2008

Jarní pozdravení

Posílám vám jarní pozdravení v podobě rozkvetlých Amaryllisů. Mám jich už plné okno.Pro vás, kteří je chcete pěstovat mám několik rad.
Země původu těchto nádherných květů je Peru, Brazílie a Mexiko. Amaryllisy jsou nenáročné rostliny, ale pro jejich úspěšné pěstování musíme přece jen několik pravidel dodržet. Dnešní odrůdy vznikly mnohonásobným křížením botanických druhů a výsledkem jsou rostliny s nádhernými květy. Najdete je v barvě bílé, růžové, rudé, žluté a také v různých barevných kombinacích.
Sázíme-li cibule, nejdříve je prohlédneme a očistíme od suchých slupek a kořenů. Zdravé kořeny můžeme nechat. Sázíme do květináčů o průměru 16 a více centimetrů. Zeminu pro Amyryllisy si namícháme z listovky, zeminy a rašelinového substrátu. Můžete použít i substrát pro muškáty. Květináč naplníme zeminou asi do poloviny a vložíme cibuli. Tu pak dosypeme zeminou tak, aby polovina cibule zůstala nad zeminou. Čerstvě zasazenou cibuli důkladně zalejte.
Než cibule nasadí na květ, zalévejte jen mírně, ale nenechte zeminu přeschnout. Dokud nemá rostlina listy, nemá jak odpařovat vodu a cibule by mohla uhnít. Postupně zálivku zvyšujte. Rostliny mají rády teplo, proto je ideální teplota kolem 20°C. Odměnou vám budou nádherné květy. Po odkvětu květní stvoly odřízněte, listy je nutné zachovat. Rostliny začněte intenzivně přihnojovat a umístěte je do zahrady na místo, kde budou v polostínu. Koncem září rostlinám odřízněte listy a cibule umístěte nejlépe do sklepa, kde budou mít okolní teplotu kolem 12 °C. Za tři měsíce se vytvoří zárodky pro nové květní stvoly. A tady jsou květy mých Amaryllisů, nebo-li hvězdníků.
Poslední obrázek je hippeastrum , který jsem našla na http://www.garten.cz/a/cz/559-hvezdnik-amarylis-hippeastrum/ Tak teď nevím co to vlastně pěstuji. Jestli někdo víte, jak to přesně je, napište to prosím do komentáře . Hanka mě trochu zmátla.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Milí hosté,
jestliže nemáte účet na google, tak pro vložení komentáře zvolte možnost
"název/URL" (pouze kdo máte blog či webové stránky) nebo
"anonymní" (ostatní) - v tomto případě zanechte i svůj podpis, abych věděla, kdo byl na návštěvě.

Přívěsky

 Blíží se závody , na které připravuji přívěsky pro malé závodníky.