pátek 14. března 2008

Nejen velikonoční beránek

Tento recept na velikonočního beránka je snad tisíckrát vyzkoušený. Používám ho totiž i na bábovku, nebo bublaninu s ovocem. Klidně bych o něm mohla říct, že je to můj univerzální recept na nekynuté moučníky. Většinou, když se mi nějaký recept osvědčí, po jiném nepátrám. Vyzkoušejte a uvidíte. Možná se stane také vašim oblíbeným.

Potřebujete:

20 dkg moučkového cukru
25dkg polohrubé mouky
2-3 vejce
1dl vlažného mléka
2dcl oleje
1/2 prášku do pečiva
Velice dobrý je s přidáním mletých ořechů. V tom případě je třeba ubrat tolik mouky, kolik dáme ořechů. Jinak by těsto přetékalo z formy ven. Ta dávka je akorát do beránkové formy.

Příprava:

Cukr a žloutky třeme a postupně přidáváme olej. Dobře vyšleháme a přidáme vlažné mléko, mouku smíchanou s práškem do pečiva a nakonec lehce vmícháme tuhý sníh z bílků. Do vymazané formy vysypané polohrubou moukou nalejeme těsto, přikrejeme druhou částí formy beránka a dáme péct do rozehřáté trouby. Troubu vyhřejte na 150°C později (asi za 15min.) snižte teplotu na 120°C. Doba pečení je asi 3/4 hodiny. Poté vyndejte formu z trouby a horní část formy opatrně sejměte. Špejlí zkuste jestli je těsto propečené. Pokud ano, můžete nechat formu otevřenou, aby beránek rychleji vychladl. Jestli ale není propečený, přiklopte formu a vraťte beránka do trouby. Z formy ho vyndejte až po úplném vychladnutí. Můžete beránka jen pocukrovat nebo nazdobit bílou nebo čokoládovou polevou. Na mísu kolem beránka nasypte lentilky nebo malá vajíčka a atmosféra Velikonoc je dokonalá.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Milí hosté,
jestliže nemáte účet na google, tak pro vložení komentáře zvolte možnost
"název/URL" (pouze kdo máte blog či webové stránky) nebo
"anonymní" (ostatní) - v tomto případě zanechte i svůj podpis, abych věděla, kdo byl na návštěvě.

Přívěsky

 Blíží se závody , na které připravuji přívěsky pro malé závodníky.