úterý 4. března 2008

Tvarohové koblihy

Dnes budu dělat tvarohové koblihy. V lednici mám ještě zbytek tvarohu, honí mě mlsná a tak spojím příjemné s užitečným. A když už pročítám recept, dám vám ho rovnou sem.
Ingredience:
250 g tvarohu
220 g hladké mouky
4 celá vejce
1 prášek do pečiva
1 pol. lžíce rumu
6 lžic mléka
špetka soli
Postup:
Šlehat tvaroh a přidávat postuně po jednom vejci, rum, mléko a nakonec mouku smíchanou s práškem do pečiva a solí. vše dobře promíchat.
Na pánvi si rozehřejeme tuk, kávovou lžičkou děláme kopečky a pozvolna je v tuku smažíme. Obalujeme v cukru, do kterého můžeme přidat vanilku.
Tak to jsou koblihy rychlé.
A teď přináším recept na koblihy kynuté, které už dají poněkud víc práce. Ale stojí to za to.
Klasické - kynuté koblížky
Ingredience:
500 g hladké mouky
50 g másla
60 g cukru
2 lžíce rumu
30g droždí
1/4 l vlažného mléka
4 žloutky a 1 celé vejce
Postup:
Z mléka, droždí a cukru necháme vzejít kvásek. Jakmile vzejde, přidáme ho k mouce, kterou jsme předem prosili do mísy. Změklé máslo, rum a vejce přidáme rovněž do mísy a těsto dobře uhněteme. Nejlépe robotem nebo ručním hnětačem. Proč se dřít, když to není nutné.Vypracované těsto necháme v teple asi hodinu kynout. Vál si trochu posypeme moukou a část těsta na něm rozválíme asi na 1cm vysoký plát. Skleničkou naznačíme kolečka na která dáme doprostřed trochu marmelády. To uděláme asi do poloviny vyváleného plátu. Druhou polovinu plátu přehneme přes první a tam, kde jsou kopečky marmelády, přitlačíme skleničku tak, aby bylo těsto dobře spojené, jinak by marmeláda při smažení vytíkala. Smažíme v rozpáleném tuku do růžova. Maminka mého manžela dávala do koblížků rumové pralinky. To byla taky dobrůtka. Není nutné plnit koblížky marmeládou ani pralinkami. Když spěchám, dám na sebe vyválená těsta a vykrájím kolečka bez marmelády a až jsou koblížky nasmažené, dám borůvkovou marmeládu nahoru, na to kopeček šlehačky a kalorická bomba je na světě. Dr. Rajko Doleček by z nás měl radost.
Poznámka : ta vykrájená kolečka se dávají na sebe proto, aby vznikl uprostřed ten světlý proužek. Jinak by to nebyl koblih ale vdolek.
Ilustrační foto je vypůjčeno z http://galerie.recepty.cz/

Žádné komentáře:

Okomentovat

Milí hosté,
jestliže nemáte účet na google, tak pro vložení komentáře zvolte možnost
"název/URL" (pouze kdo máte blog či webové stránky) nebo
"anonymní" (ostatní) - v tomto případě zanechte i svůj podpis, abych věděla, kdo byl na návštěvě.

Veselé Velikonoce

 Všem mým příznivcům přeji veselé Velikonoce a krásné jaro prožité na zahrádkách, v přírodě a hlavně v poklidu.