čtvrtek 30. října 2008

Dušičky



2. listopad je pevně zakotven v kalendáři, jako Památka zesnulých, nebo-li Dušičky. V tento den projevujeme úctu všem svým zemřelým a na našem území se tak děje už od dob pohanských. Tehdy se na hroby kladly kamínky, dnes klademe kytice a věnce a rozsvěcujeme svíce.

Tato tradice je pozůstatkem Keltů, kteří ve starověku obývali západní, střední a částečně i jižní a východní Evropu včetně našeho uzemí. Keltové slavili Samhain v noci z 31. října na 1. listopadu. Ve starém keltském kalendáři se tímto slovem označoval také měsíc listopad, přesněji řečeno první tři týdny tohoto měsíce a toto slovo znamená "Konec léta". Samhain byl hranicí mezi dvěma hlavními periodami, létem a zimou. Pro Kelty byl začátkem nového roku, a byl vnímán také jako doba, kdy se stírá hranice mezi světem živých a mrtvých. Věřilo se, že se duše zesnulých v tento čas vracejí na zemský povrch a naopak, živí mohou navštívit podsvětí. Když byla na začátku 1. stol.n.l. keltská území dobyta Římany, začaly se prolínat keltské a římské zvyky a ke svátku Samhain se začal slavit i konec úrody. Během dalších asi 500 let se šířil vliv katolické církve. Papež Bonifác IV. se chtěl zbavit pohanských zvyků a pro období Samhainu vytvořil nový svátek - svátek Všech Svatých, který měl staré zvyky nahradit. Ale lidé to vyřešili tak, že prostě slavili svátky oba. V 16. století už byly svátky prolnuty tak, že se slavily jako jeden. Tolik k tomuto svátku ze zdroje: http://cs.wikipedia.org

V naších krajích patří k svátku Dušiček i uplakané počasí, které umocňuje význam vzpomínky na naše zemřelé. Dlouhá tradice mně vede k tomu, že jsem tento svátek zmínila i na svých stránkách. A nemůžu, než zmínit i to, že tradice se mají dodržovat. Tak, jak k nám kdysi vpadl Děda Mráz a nedávno zase Santa, pomalu se k nám vkrádá Halloween. Nemám nic proti tomu, aby ho lidé slavili v zemích, kde vznikl, především v anglicky mluvících zemích - jak v Irsku a Británii, tak i např. ve Spojených státech, kam tento svátek přenesli irští emigranti. Ale já jsem ze staré školy a ctím tradice. Já, budu stejně jako dřív, o Vánocích čekat na Ježíška a teď budu slavit Dušičky. Jste na tom podobně nebo vás víc oslovuje Halloween?

Žádné komentáře:

Okomentovat

Milí hosté,
jestliže nemáte účet na google, tak pro vložení komentáře zvolte možnost
"název/URL" (pouze kdo máte blog či webové stránky) nebo
"anonymní" (ostatní) - v tomto případě zanechte i svůj podpis, abych věděla, kdo byl na návštěvě.

Přívěsky

 Blíží se závody , na které připravuji přívěsky pro malé závodníky.