středa 13. května 2009

Znáte ho?

Je jen málo disciplín, které tento muž, jehož jmého dnes hledáme, neovládal. Byl malířem, sochařem, architektem. Nebyla mu cizí ani hudba, fyzika, astronomie či anatomie. Rozhodně to není celý výčet oborů, které tento geniální muž ovládal. Z jeho pera vzešla v roce 1492 studie, nebo chcete-li náčrt proporcí lidského těla. Takzvaný Vitruviánský muž. Myslím, že nápověda stačí, kdybych napsala, že jeho obraz... ale to už bych prozradila příliš mnoho. Víte kdo je tím mužem?

Jako první odhalila tajemství Lenka - Skaut68 a tak si o tomto talentovaném muži můžeme říct něco víc.
Narodil roku 1452 a zemřel roku 1519. Jeden z nejvýznamnějších italských umělců renesance a světového malířství se nacházel od roku 1516 na dvoře Františka I. ve Francii.Byl nemanželským synem notáře Sera Piera a venkovanky Catariny.
Otec jej ale uznal za vlastního a zajistil mu všeobecné vzdělání. O jeho dětství se nedochovaly žádné zápisy, a tak se o jeho mladických letech můžeme pouze dohadovat. O mladém Leonardovi se ví jen tolik, že byl příjemného vzhledu a tak silný, že mohl ohýbat železné pruty.

Dokončených Leonardových děl se zachovalo velice málo, například jeho první samostatné dílo Klanění tří králů z roku 1481-82, zůstala pouze první podmalba. Za jeho prvního pobytu v Miláně vznikla dvě díla Madona ve skalách a nástěnná malba olejem Poslední večeře v klášteře Santa Maria delle Grazie, jedno z nejslavnějších Leonardových děl. V něm se pokusil charakterizovat psychický stav apoštolů v momentě Kristovy věty: "Jeden z Vás mě zradí". Roku 1503 začal pracovat na portrétu Mony Lisy. Na tomto obraze ho proslavil její tajemný úsměv.
Leonardo se také věnoval studiu anatomie, připravoval velké dílo o anatomii člověka ze kterého se uchovalo na 800 kreseb. Jako první se zabýval proporcemi lidského těla, které dával do souvislosti s mechanikou pohybu. Zabýval se i technickými obory: optikou a hydrostatikou, projektoval pevnostní stavby a navrhoval různé válečné nástroje.
Zdroj: http://referaty.atlas.sk

Žádné komentáře:

Okomentovat

Milí hosté,
jestliže nemáte účet na google, tak pro vložení komentáře zvolte možnost
"název/URL" (pouze kdo máte blog či webové stránky) nebo
"anonymní" (ostatní) - v tomto případě zanechte i svůj podpis, abych věděla, kdo byl na návštěvě.

Přívěsky

 Blíží se závody , na které připravuji přívěsky pro malé závodníky.