sobota 28. listopadu 2009

Začíná advent

Advent začíná na 1. neděli adventní, tedy neděli mezi 27. listopadem a 3. prosincem. Konec adventu pak představuje západ slunce Štědrého večera. 3. neděle adventní se nazývá Gaudete a oproti ostatním adventním dnům není její liturgickou barvou fialová, nýbrž růžová.
Pravoslavná církev dodržuje až dodnes šestitýdenní advent, který trvá od 15. listopadu do 24. prosince, a to jako období postu. Zároveň advent nepředstavuje začátek církevního roku, který začíná na Východě 1. září.
V západní tradici je advent také dobou zklidnění, které odpovídalo životnímu stylu našich předků, přizpůsobenému dlouhým prosincovým nocím. Dnes je však advent komerčně využíván, a proto o něm jako o době ztišení nelze mluvit. Advent provází adventní věnec ozdobený čtyřmi svícemi, které odpovídají počtu adventních nedělí, děti otevírají obvykle adventní kalendář.
Česká hudební tradice se vyznačuje výjimečným počtem a kvalitou adventních písní, které se zpívají zvláště při jitřních mariánských mších, zvaných roráty.





Ano, tento víkend začíná doba adventu a ta představuje v křesťanství čekání na Krista spasitele. Je to období klidu a míru v duši. Všichni, nejen křesťané by se v tomto čase měli "zastavit", myslím tím zklidnit se, zamyslet se nad sebou samým i nad svým životem. V tomto období bychom se měli všichni, bez rozdílu vyznání i bezvěrci podívat do hloubi své duše, či srdce, najit v sobě to dobré a vynést to na světlo Boží. Mám na mysli, probudit v sobě lidskost, lásku, soucit a najít v sobě vůli k odpuštění. Všichni jsme lidé chybující a měli bychom mít pochopení i pro slabosti těch druhých. Já začnu u sebe. Odpouštím té neznámé přisprostlé dívence, která tady zanechala své komentáře a předvedla tak, čeho všeho je mladý a nevyzrálý človíček schopen. Jistě na ní zanechala své stopy výchova v rodině, možná prostředí ve kterém se pohybuje. Snad taky jednou pochopí, že tak se k sobě lidé nechovají ani v okamžiku, kdy jsou v anonymitě a myslí si tedy, že nepostižitelní. Všem, kteří jste byli svědky jejího výlevu děkuji za vaše slova. Chci věřit, že se podobný incident nezopakuje. Přeji vám všem klidný a ničím nepokažený adventní čas.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Milí hosté,
jestliže nemáte účet na google, tak pro vložení komentáře zvolte možnost
"název/URL" (pouze kdo máte blog či webové stránky) nebo
"anonymní" (ostatní) - v tomto případě zanechte i svůj podpis, abych věděla, kdo byl na návštěvě.

Veselé Velikonoce

 Všem mým příznivcům přeji veselé Velikonoce a krásné jaro prožité na zahrádkách, v přírodě a hlavně v poklidu.