úterý 22. června 2010

Víte o kom je řeč?

Ranné mládí budoucího vojevůdce o kterém se dnes chci zmínit je poznamenáno chudobou jeho rodného Livonska. Zpustošená země na severu Evropy se jen pomalu vzpamatovává z války mazi Ruskem a Švédskem.Malý Ernst Gideon přichází na svět v únoru roku 1717 v Tootsi v dnešním Estonsku. Příslušníci nižší šlechty, do které jeho rodina patřila, hledají uplatnění jako důstojníci ve vojenských službách. Nejinak tomu bylo i s mladým, tehdy patnáctiletých Ernstem Gideonem. V letech 1733 - 1735 se účastní války o polský trůn a poté tažení proti Turkům.V jednom z vojenských táborů se náš mladý válečník setkává s válečným dobrodruhem a mistrem v jízdě na koni baronem Františkem Trenkem (1711-1749). Válečné úspěchy slavil náš muž také na Moravě u Olomouce, u Domašova kdy mu císařovna Marie Terezie uděluje dědičný šlechtický titul rakouského barona. Poslední válkou které se účastní je ta s Osmanskou říší, kde 8.října 1789 podepisuje kapitulační smlouvu a umožní turecké posádce svobodný odchod. Od císaře  se mu dostává ocenění nejvyššího - Velkokříž Marie Terezie.
?
Nevím, jestli jsem pro vás shromáždila dostatek indicií pro odhalení jména slavného vojevůdce od jehož smrti letos, 14.července uplyne 220 let, ale budete si s tím muset vystačit.


císař Josef II.
Onen císař, co mu dal ten Velkokříž Marie Terezie, má na novojičínském náměstí téměř naproti tuto pamětní desku. Přeji pěkný, snad opravdu letní den. Hanka

Žádné komentáře:

Okomentovat

Milí hosté,
jestliže nemáte účet na google, tak pro vložení komentáře zvolte možnost
"název/URL" (pouze kdo máte blog či webové stránky) nebo
"anonymní" (ostatní) - v tomto případě zanechte i svůj podpis, abych věděla, kdo byl na návštěvě.

Přívěsky

 Blíží se závody , na které připravuji přívěsky pro malé závodníky.